Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beklämmande om rehab-kostnader

Annons

Sjukvårdslandstingsrådet Rigmor Åkesson (s) uppvisar en mycket oseriös debatteknik när hon den 18 augusti angriper och prissätter folkpartiets förslag om remissfri rehabilitering hos sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer. Hennes påstående att detta skulle kosta 74 miljoner kronor är absurt. I verkligheten blir landstingets kostnad oförändrad.

I vårt förslag använder vi de pengar som nu går omvägen via familjeläkarna till att skriva direkta avtal med de rehabiliterande vårdgivarna. Det ger ett oförändrat kostnadstak. Fördelarna är mindre byråkrati och att landstinget slipper betala den besöksersättning som familjeläkarna nu får när de skriver remissen. Mer vård för pengarna, alltså! En ordning som fungerar utmärkt i alla andra landsting - utom det socialistiska Västmanland. Men denna remissfrihet kan inte införas förrän vi har ett nytt avtal med familjeläkarna. Och det dröjer längre än vad som ursprungligen var nödvändigt. Den politiska majoriteten, socialdemokrater och vänsterpartister, har nämligen helt på egen hand och utan politiska beslut förlängt familjeläkaravtalet med ett år. Var det för att slippa ta i denna heta potatis före valet?

Sjukvårdslandstingsrådet Åkessons påstående att folkpartiet skulle mena "att alla som vill ska kunna gå till sjukgymnast så länge man vill, även om man inte behöver det" är både felaktigt och dessutom djupt kränkande för yrkeskåren sjukgymnaster. De är, liksom naprapater och kiropraktorer, legitimerade vårdgivare och ger inga behandlingar i onödan.

Hos dem, liksom i sjukvården i övrigt, ska behoven - inte efterfrågan - styra vilka vårdinsatser som ska göras. Det är känns beklämmande att behöva bemöta ett angrepp som det Rigmor Åkesson undertecknat. Att först påstå att vårt förslag skulle kosta 74 miljoner kronor och sedan påstå att det hotar barnens tandhälsa, de äldres sjukvård med mera är skrämselpropaganda som bara en desperat politiker tar till. Och lite konstigt känns det också när socialdemokraterna i sina vallöften lovar någon form av remissfrihet för alla former av rehabilitering. Men det är tydligen gratis för landstinget.

Torsten Källberg

Oppositionsråd (fp)

Att först felaktigt påstå något och sedan dra egna slutsatser av detta påstående är en oseriös debatteknik, skriver folkpartiets gruppledare i landstinget Torsten Källberg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons