Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Å Andersson: Kärnkraft kan garantera stabilitet

I ett debattinlägg i VLT den 14 maj för tre konsulter fram åsikten att det är ”Dags att fasa ut kärnkraften”.

Annons

I stället vill de ”snarast bygga vårt samhälle hållbart” och tills stöd för detta anför man bland annat att ”intressant landvinningar sker inom sol- och vågkraftsområdet”. Märkligt nog lyser denna gång vindkraften med sin frånvaro.

Konsulternas plädering innehåller i sak inget nytt utan består av samma blåögda önskedrömmar som den så kallade miljörörelsen serverat de senaste 30 åren. Verkligheten är i stället att det som anses vara ”förnybara energikällor”

endast är konkurrenskraftiga med antingen skattelättnader eller skattefinansierade subventioner.

De elanvändare som valt ”grön el” från vindkraft får omkring hälften av sin verkliga elkostnad betald av skattekollektivet. Då har man ändå inte räknat med merkostnaden för den elproduktion som måste fram när det inte blåser (i skrivande stund går omkring 40 procent av den danska vindkraften, vilket är ovanligt mycket).

Konsulterna när också en del myter kring kärnkraften vad gäller till exempel koldioxidutsläpp och energieffektivisering. Den väl verifierade sanningen är att kärnkraften har lägre utsläpp av växthusgaser per kilowattimme än såväl vindkraft som biobränsle.

I det senare fallet kan utsläppen närma sig de fossila bränslena i samma ögonblick som bränslemängden inte motsvaras av minst samma mängd tillväxt i biosfären.

Vad gäller oron för att kärnkraften skulle minska intresset för energieffektivisering, så är detta rent nonsens. Teknisk utveckling och rationalisering pågår kontinuerligt i användarledet oavsett var elen produceras.

Vi ska i stället vara tacksamma för att kärnkraften, som nu är en mogen och väl beprövad teknik, kan användas som en stabil tillgång för lång tid framåt. Den har en stor uppgift att fylla så länge som över 70 procent av Europas energi kommer från fossila bränslen. Den kan få en än större uppgift när det gäller att försörja de 2 500 miljoner människor som världsbefolkningen förväntas öka med fram till mitten av

detta århundrade. Måste vi dessutom av klimatskäl näst intill avveckla användningen av fossila bränslen, kommer allt annat som står till buds att behövas!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons