Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Å Andersson: Kärnkraften betydelsefull för framtiden

Annons

Agneta Lejdhamre oroar sig med all rätt för vår framtid på jorden. Samtidigt som hon vill ändra vår livsstil för att minska klimathotande utsläpp ifrågasätter hon kärnkraften som ett medel för att minska vår användning av fossila bränslen. I båda fallen tappar hon bort fakta, som är av stor betydelse för hennes slutsatser.

Energianvändning till följd av vår livsstil har ändrats hela tiden under de senaste 30 åren av energidebatt. Under denna tid har den specifika energianvändningen - det vill säga förbrukad energi per använd enhet av varor eller tjänster - minskat med 20-30 procent. Detta gäller både industri, hushåll och transporter.

Vad man inte får glömma bort är, att under denna tid har Sveriges befolkning ökat med cirka 900000 invånare. Trots detta har endast marginell förändring i den totala energianvändningen förekommit. Ser man på det globala perspektivet är det ett faktum, att världens befolkning under dessa 30 år ökat med omkring 2200 miljoner människor. Det största problemet är i själva verket befolkningens tillväxt, både nu och i framtiden.

Vad gäller Lejdhamres syn på kärnkraften kan vi konstatera att den, tillsammans med vattenkraften, är stor anledning till att vi har Europas renaste luft i Sverige. Kärnkraften har, liksom all annan industriell verksamhet, både nackdelar och fördelar. Intressant är då att veta, att såväl svenska som internationella livscykelanalyser, miljömässigt placerat kärnkraften och vindkraften som de bästa alternativen. Hänsyn har då tagits till risker både för människor och för ekologin. Därtill kommer att kärnkraften visat vida överlägset ekonomiskt resultat.

Kärnkraften kommer därför under överskådlig tid att spela en stor roll i energiförsörjningen genom:

* att vi måste minska utsläppen av växthusgaser och därmed användningen av fossila bränslen,

* att befolkningen och därmed energibehoven i världen kommer att fortsätta öka,

* att skogen måste bevaras för att suga upp den koldioxid som ändå fortsättningsvis kommer att släppas ut,

* att odlingsbar mark kommer att behövas för att klara livsmedelförsörjningen,

* att det fortfarande krävs omfattande

teknisk utveckling innan solbaserad energi och fusionsenergi kan ge några nämnvärda bidrag till vår energiförsörjning.

Bengt Å Andersson

Västeråsare för kärnkraft

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons