Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Å Andersson: Kärnkraften bromsar växthuseffekten

Annons

I en debattartikel i VLT den 1 mars beskriver Agneta Lejdhamre sin oro över riskerna i ett kärnkraftssamhälle. En oro som gäller allt från uranbrytning till slutförvaring av radioaktivt avfall. Tyvärr delas hennes oro av många människor utan någon egentlig orsak.

De livscykelanalyser som genomförts, såväl i Sverige som internationellt, placerar kärnkraften på samma nivå som vindkraften. Detta bekräftas av att så kallade

incidenter i civil kärnkraft inte orsakat några oacceptabla miljöeffekter utanför anläggningarna. Undantaget är reaktorolyckan i Tjernobyl, med en reaktor som saknade såväl tekniska skyddsbarriärer som hållbara administrativa rutiner.

Istället för att, som bland annat Lejdhamre, försjunka i en oro som har sin grund i antikärnkraftrörelsens propaganda på 1970-talet, är det betydligt mera konstruktivt att försöka bidra till den ständigt pågående tekniska utvecklingen och administrativa analysen, som syftar till att upprätthålla kärnkraftens säkerhet och effektivitet. Detta speciellt då utbyggnad av ny kärnkraft nu tar fart över stora delar av världen. Den europeiska situationen är nu den att:

? Frankrike, Finland, Ryssland och Ukraina bygger nya reaktorer

? planering för nybyggnad pågår i Litauen, Polen, Rumänien och Bulgarien, samt initiativ för nybyggnad har tagits i England, Belgien, Nederländerna och Italien.

Istället för att diskutera avveckling, bör målet vara att ha en kärnkraftsproduktion som minst motsvarar dagens andel av elförsörjningen. För Sveriges del kan vi genom att bygga tre nya reaktorer, en vid varje nu existerande anläggning i drift,

klara våra åtaganden om minskning av utsläpp av växthusgaser, som vi tilldelats av EU.

För att solbaserade energialternativ ska kunna bidra med mera än tio eller i bästa fall 20 procent av energiförsörjningen krävs radikala, nya tekniska genombrott. Till dess är det endast kärnkraften som kan ge några reella bidrag till minskningen av de fossila bränslena. För mig är detta ett fullgott skäl till att ta vara på kärnkraftens fördelar hellre än att riskera klimatförändringar som på sikt kan helt förstöra mänsklighetens livsvillkor.

Bengt Å Andersson

Västeråsare för kärnkraft

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons