Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt-Åke Nilsson (fp): Brett stöd för valfri hemtjänst

Roland Sundgren (s) visar den 29 juli prov på en dimmig uppfattning om hur äldreomsorgen i Västerås är uppbyggd. Det är inte några multinationella företag som ansvarar för stadens äldreomsorg. Ansvaret åvilar äldrenämnden.

Annons

Det är äldrenämndens tjänstemän som fattar beslut om en person skall få hemtjänst och i så fall i vilken omfattning.

När en pensionär fått hemtjänst beviljat kan han/hon välja av vem hemtjänsten skall utföras. I dagsläget finns sju organisationer som är godkända som utförare av hemtjänst i Västerås. Den dominerande utföraren är kommunala Proaros, dessutom finns tre kooperativa/föreningsdrivna, ett mindre företag samt två rikstäckande företag. Tre kooperativa/ föreningsdrivna företag det borde väl falla Roland Sundgren i smaken.

Beslutet om att införa möjligheten att välja utförare inom hemtjänsten har ett starkt stöd i Västerås. Personal inom hemtjänsten gillar reformen, inte minst därför att de nu kan känna sig valda. De sex pensionärsorganisationer som finns representerade i kommunala pensionärsrådet har varit starkt pådrivande för att införa reformen.

När beslutet togs i kommunfullmäktige hösten 2007 var det enbart vänsterpartiet som röstade emot, men anmärkningsvärt är att till och med vänsterns företrädare i fullmäktiges talarstol spådde att reformen skulle bli populär bland hemtjänsttagarna. Vänstern valde trots detta att rösta emot, av ideologiska skäl. Roland Sundgen vill avskaffa pensionärernas rätt att välja utförare och ersätta detta med stärkt inflytande över innehållet i hemtjänsten. Det senare är alldeles utmärkt, men detta infördes vid årsskiftet. Det behöver inte vara ett antingen eller. I Västerås har pensionären möjlighet att såväl välja utförare som att ha makten över vad som ska utföras av hemtjänsten.

Roland Sundgren, jag tror att de flesta av pensionärer struntar i var företagets huvudkontor ligger, huvudsaken är att hemtjänsten håller god kvalitet och att det fungerar bra med den personal som kommer hem just till mig.

Det är naturligtvis inte så att majoriteten alltid har rätt. Men nog borde det kännas lite obekvämt för Roland Sundgren att endast ha stöd av ett frustrerat vänsterparti som till råga på allt inte ens helhjärtat tror på sin ståndpunkt.

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Ordförande i äldrenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons