Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt-Åke Nilsson (FP): Rut lika billigt som hemtjänst

Annons

Västerås har bland landets lägsta taxor för hemtjänst. Idag betalar en Västeråspensionär 144 kr/timme för sin hemtjänst. I en undersökning av vad hemtjänsten kostar i Västmanlands och Örebro län presenterad av SVT:s regionala nyhetsprogram Tvärsnytt slås fast att i dessa 21 kommuner betalar pensionären särklassigt lägst för hemtjänsten i Västerås.

Den billiga hemtjänsten till trots är det i Västerås lika billigt att istället för hemtjänst utnyttja möjligheten till avdrag för hushållsnära tjänster. Detta gäller om man har hemtjänst 11 timmar eller mindre/månad. Den absoluta majoriteten av hemtjänstmottagare i Västerås är i den situationen. För pensionärer som har tolv timmar/månad eller mer blir det ekonomiskt förmånligare med hemtjänstalternativet, detta beror på att pensionären i Västerås aldrig betalar för mer än tolv timmar/månad för hemtjänst.

För pensionärer i andra kommuner med högre taxor blir det i motsvarande situation billigare att välja alternativet med att utnyttja möjligheten för avdrag för hushållsnära tjänster. I kommuner som Askersund och Örebro i Tvärsnytts område är det nära halva kostnaden att välja avdragsalternativet.

Avdraget för hushållsnära tjänster (RUT-avdraget) har bevisligen lett till att tjänster som tidigare utförts svart nu blivit vita. Och att många som tidigare har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden nu fått ett jobb och betalar skatt. I debatten om det s.k RUT-avdraget har det från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hävdats att avdraget nästan enbart utnyttjats av familjer med höga inkomster, t ex socialdemokratiska riksdagsledamöter. Det har till och framställts som en klassfråga. I detta läge passar sanningar som att detta är förmånligt för allt annat än välbeställda pensionärer illa in i klasskampsretoriken.

För jobbens och pensionärernas skull är det angeläget att kämpa för att behålla RUT-avdraget.

Bengt-Åke Nilsson, kommunalråd, ordförande för äldrenämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons