Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt-Åke Nilsson (fp): S-idéer lägger krokben för hemtjänstval

Annons

Under våren arbetade äldrenämnden och tjänstemannastaben hårt för ett införande av hemtjänstval för pensionärerna i Västerås. Förslaget har mottagits väl, inte minst pensionärsorganisationerna har rosat förslaget.

Undantaget har varit den socialdemokratiska oppositionen som hela tiden presenterat invändningar mot förslaget att ge större makt åt våra pensionärer.

Sommaren tycks dock ha gjort äldrenämndens socialdemokrater gott för helt plötsligt säger dessa, med motiveringen om de positiva konsekvenserna för pensionärerna, ja till förslaget om hemtjänstval.

Det finns dock ett men. Socialdemokraterna säger i ett särskilt yttrande att, för att ge valfrihet krävs att de företag/organisationer som kommer att erbjuda sina tjänster inom hemtjänsten, ska vara beredda att ta emot alla och kunder från hela kommunen. Det låter bra, men i verkligheten är det ett hot mot mindre utförare med begränsade resurser som inte kan ta emot kunder från alla delar av kommunen.

Det är en risk att mindre, nystartade företag - inför risken att inte klara alla uppdrag - inte vågar starta verksamhet inom hemtjänstområdet. Problem hotar också befintliga hemtjänstutförare, som till exempel Tillberga grannskapsservice och Hjärtpunkt Skiljebo. Dessa har som idé att jobba inom ett begränsat område. Beskedet från dessa är att de kan tänka sig ett något mer utvidgat område än idag men att jobba inom hela kommunen har ingen av dessa resurser till. Om man skulle följa idéerna från socialdemokraterna i äldrenämnden är alltså risken överhängande att mindre företag inte vågar starta, och att både Tillberga granskapservice och Hjärtpunkt Skiljebo skulle tvingas upphöra med hemtjänst.

Har socialdemokraterna insett vilka konsekvenser deras krav kan få för mindre och nystartade företag som vill verka inom hemtjänsten, exempelvis Tillberga grannskapsservice och för Hjärtpunkt Skiljebo?

Bengt-Åke Nilsson

Ordförande för äldrenämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons