Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt-Åke Nilsson (L): Ge fler bifall på ansökan till servicehus

Annons

Avslag trots tomma platser

För för många avslag på ansökan om servicehus?Foto:  Fredrik Persson/TT

I TV kunde vi för en tid sedan möta en kvinna som ett halvår suttit i sitt hem, i ett fängelse utan möjligheten att kunna komma ut. Tyvärr är inte denna kvinna ensam om sin belägenhet, även i Västerås finns de som drabbas på motsvarande sätt. Jag har besökt en kvinna boende i en lägenhet med en bedårande utsikt, men även hon saknar möjlighet att kunna komma ut. Hon vill till ett servicehus, men har fått avslag på sin ansökan.

I Västerås finns drygt 600 servicehuslägenheter,

. Flera av äldrenämndens politiker uttryckte förundran över skälet till att platser på servicehus står tomma. Vill inte äldre västeråsare komma till servicehus har varit den fråga som majoritetens företrädare ställt.

Svaret är att visst vill många äldre flytta till servicehus, men många har fått avslag på sin ansökan. Sedan dess har kommit än mer alarmerande siffror. Under oktober stod inte mindre än 66 servicehuslägenheter tomma. Under tiden januari-juni i år fick inte mindre än 72 personer avslag på ansökan till servicehus. Av dessa var inte mindre än 27 äldre än 85 år och nio personer 90 år eller äldre.

Erfarenheten från första halvåret gjorde att jag i september lyfte frågan i äldrenämnden och till min glädje var det flera från majoriteten som höll med om att så här kan vi inte ha det. Det är orimligt att avslå ansökan från de som vill till och behöver en plats på servicehus medan det samtidigt 66 lägenheter står tomma. Vilket slöseri!

Jag ska följa upp om det blivit någon förändring efter äldrenämndens tydliga besked till tjänstemännen som beslutar om bifall eller avslag på ansökan om plats till servicehus eller annat äldreboende. Oavsett om det redan nu blivit en ändring och fler får bifall på sin ansökan, lovar jag att ligga på för att fler äldre som vill till servicehus verkligen ska kunna få ett positivt besked.

Bengt-Åke Nilsson (L)

ledamot i Äldrenämnden

Läs mer: Många nekas servicelägenhet trots lediga platser

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons