Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt G Andersson, SPI: Anhörigvård är lösningen

På grund av den befolkningsutveckling som skett historiskt i Sverige får äldrevården framdeles enligt samstämmiga stämmor det besvärligare när det gäller krav om ett värdigare åldrande.

Annons

Man pekar då på de stora barnkullar som kom åren 1940-1945 och vilka nu har nått pensionsåldern och som så småningom kommer att belasta åldringsvården.

En möjlighet att till stor del bemöta kraven är att de äldre i ännu högre grad än tidigare får bo kvar i sina egna bostäder eftersom det i jämförelse med olika äldreboenden blir betydligt billigare för våra kommuner. Tyvärr kommer den lösningen inte att räcka till för att på ett acceptabelt sätt kunna klara av åldringsvården.

På den här punkten finns en lösning som på grund av traditioner i Sverige är minst sagt mycket eftersatt. Lösningen är så kallad anhörigvård. Jag tror att vi i fram-tiden kommer att tvingas till att utnyttja våra anhöriga i allt större utsträckning. Här verkar det tyvärr inte som om politikerna på alla plan tagit tag i denna lösning.

Det finns resurser för hemtjänst där kommunerna tar ut 135-150 kronor i timmen för att se till de äldre som med vissa behov kan skötas i hemmet. Ersättningen täcker i stort sett den lönekostnad som hemtjänsten kostar varför kommunens totala kostnad till stor del täcks av utdebiteringen. För anhörigvård betalar man beroende på i vilken kommun man bor cirka 3 kronor i timmen, vilket enbart i sig berättar att våra politiker förbisett en resurs.

På den här punkten bör nog alla politiker ta sig i kragen. Det finns redan nu mängder av anhörigvårdare med denna löjligt låga ersättning och värre är att det finns ännu fler som redan är anhörigvårdare och som inte har en aning om att det existerar en ersättning för deras arbete. För att få bidrag enligt ovan måste man vända sig till biståndshandläggaren i kommunen som förklarar om man är berättigad till ersättning över huvud taget.

ordförande i SPI Västerås

Bengt G Andersson

Sveriges pensionärers intresseparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons