Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Olof Dike: Kolbäckssågen förvaltning "på bästa sätt"?

Annons

Vår intention är att "förvalta kyrkans naturresurser på bästa sätt för allas bästa", förklarar - och försvarar - biskop Claes-Bertil Ytterberg, ordföranden och vd i Kolbäckssågen Löv Specialträ Håkan Fågelsbo respektive Åsa Tham att de hittills bränt (minst) fem miljoner kronor av kyrkomedlemmarnas pengar (VLT 7/3).

Den kommentaren har chans att bli en klassiker: ledande kyrkoföreträdare förvandlar i semantiken ett präktigt, ekonomiskt accelererande fiasko under rekordkort tid till något mycket positivt för oss alla - en jämförelse som osökt för tankarna bakåt, då uttrycket kalhygge (bekant för jägmästaren Åsa Tham) skulle benämnas "föryngringsyta".

Vad månde bliva nästa satsning från det innovativa Västeråsstiftet, som ju redan är djupt involverat med ett ansenligt antal miljoner i en skogssatsning i Moçambique

i Afrika? Vi är många i Svenska kyrkan långt utanför stiftets gränser som med spänning väntar på officiella rapporter om hur den har utfallit. Uppgifterna hittills ger inte vid handen att den skulle vara effektiv och framgångsrik.

Sågklingorna i Kolbäck drogs igång "för att det fanns behov av olika specialsortiment i vår region", skriver trion. Men varför är då orderstocken tunn som ett bakplåtspapper och kassan i det närmaste tom? Varför har de tre stiften, som står bakom sågen (förutom Västerås också Linköpings och Strängnäs) gång efter annan under blott åtta månaders tid fått pumpa in stora belopp?

Vid senaste tillfället inte mindre än 800000 kronor! Dessutom har sågen dragits med ledningsproblem; nyligen fick platschefen sparken.

I kommentaren sägs att jag hävdat att sågverket redan borde ha gått med vinst. Men det skrev jag inte den 5 mars. Däremot frågade jag varför inga varningsklockor har ringt när problemen ökade lavinartat.

Frågan är nu, när stiften avser att dra sig ur, stoppa ytterligare miljonsubventioner, revisorerna ingripa och de ansvariga ta konsekvenserna.

Eller återigen: hur utkrävs ansvaret för detta ekonomiska fiasko?

BENGT OLOF DIKE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons