Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Olof Dike: Snart slutsågat i Kolbäck?

Annons

Klingorna klämtar nu för kyrkans sågverk, Löv Specialträ, i Kolbäck, Västmanland i vilket Västerås, Strängnäs och Linköpings stift pumpat in sammanlagt mer än fem miljoner kronor. Detta utan att det från exempelvis Linköpingsstiftets skogar levererats så mycket som ett vedträ.

Ursprungligen motiverades det stora ekonomiska engagemanget med att de tre stiften skulle leverera specialvirke till sågverket. Det var stiftsjägmästare Åsa Tham som kläckte idén om ett sågverk, helhjärtat uppbackad av biskop Claes-Bertil Ytterberg.

Nu har hon lämnat sin tjänst i Västeråsstiftet och är på väg ut från vd- och ordförandeposten i förlustsågverket för att på heltid ägna sig åt den skogssatsning i Moçambique, som hon för några år sedan också övertalade sitt stift att göra. Men i Afrika har egendomsnämnderna i Linköping och Strängnäs (ännu) inte satsat några slantar...

Sågverket startades för blott halvtannat år sedan med de tre stiften som vardera tredjedelsägare. Sågen producerar stockmattor, underlägg till stål samt björkblock. Många var kritiska till att Svenska kyrkan skulle gå in i sågverksbranschen, men Åsa Tham lyckades övertala såväl Strängnäs som Linköpings stifts egendomsnämnder att satsa stora pengar i ett projekt som kritikerna ansåg dödfött från början.

Trots flera månaders förluster och tre kapitaltillskott om 100 000 kronor, respektive 400 000 och samma summa en tid därefter, pumpade de nu in hela 800000 kronor.

I februari i år, gick sågverket med 283 729 kronor i förlust. Motsvarande januarisiffror var 174092 kronor. I mars var förlusten "endast" 22895 kronor, medan sågverket faktiskt visade ett blygsamt överskott på 5096 kronor i april.

Men under de följande fyra månaderna var förlusterna sexsiffriga med kulmen i augusti på 178892 kronor. Vad hjälper det då att oktobersiffran visar ett plus på 15603 kronor?

Kapitalet torde snart vara förbrukat, kyrkomiljonerna har gått upp i sågspånsrök! Det har uppenbarligen också egendomsnämnden i Linköping sent omsider insett, eftersom den för några dagar sedan vidtog mått och steg för att dra sig ur som delägare i sågverket.

Borta är dock sannolikt hela den satsade summan på 1,7 miljoner kronor för detta stift, ty vem vill köpa ett näst intill konkursmässigt sågverk?

Vän av elementär ekonomisk ordning frågar sig varför driften tillåtits fortsätta när förlusterna månad efter månad visat sexsiffriga belopp. Så sent som den 7 mars i år försvarade Västeråsbiskopen och Åsa Tham satsningen i en artikel i VLT med att deras intention är att "förvalta kyrkans naturresurser på bästa sätt för allas bästa." Också i Kyrkans Tidning har den snart avgående biskopen skrivit sig varm för sågverket.

Men snart torde uppbackarnas fötter bli lika kalla som sågklingorna i Kolbäck, när elmotorerna stannat, ljusen släckts och förlustsiffran summerats på kontoret och i de tre stiftskanslierna. Borta är den stolta, men verklighetsfrämmande illusionen och drömmen om Svenska kyrkan som framgångsrik aktör i sågverksbranschen!

Borta är också ett antal sköna miljoner svenska kronor, som kunde ha mättat många fattigas munnar och/eller gjort vardagen mer innehållsrik för utsatta människor på vår välfärds baksida, den som stiftens diakoner bättre än andra kan vittna om!

BENGT OLOF DIKE

Tidigare moderat stiftsstyrelse- och stiftsfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons