Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Rösiö svarar: Efter Gayparaden

Det fanns en gång en belgisk präst, en curé, som efter alla bikter han lyssnat till var ganska illusionslös i fråga om mänskliga svagheter.

Annons

Dessutom var han en smula profan i sitt ordval och när han på kyrkbacken hälsade på sina manliga församlingsbor gjorde han det vanligen med ett Salut, cocu! vilket betyder Tjänare på dig, din gamle hanrej. En dag fann han emellertid bland kyrkobesökarna en man vars hustru var allmänt känd för att vara otrogen. När turen kom till honom ändrade därför prästen tilltalet och sa Bonjour, monsieur, varefter han återgick till Salut, cocu!

Detta var ju ett effektivt sätt att kungöra vederbörandes otrohet och det hade varit klokare att tiga eftersom alla ändå visste hur det stod till. Man det här är ingenting man får skämta om, och när jag nyligen skrev en artikel om Haijbyaffären fick jag som synes mothugg.

Visst är det skönt att vi blivit av med gamla fördomar men jag undrar om inte gayfolket fördärvat för sig själva. Jag har inte sett gayparaden i verkligheten, bara på tv, och även om fotograferna letar fram de mest extrema tycker jag rätt illa om gapiga och vulgära pajasar.

RFSL påminner mig om en bekant som sökte en konferensdeltagare som hette Parker och frågade om någon kände igen honom. Jodå, det är han som står därborta i hörnet, han med den blå slipsen. Händelsevis var mr Parker den ende av flera hundra som var svart (färgad, neger, afroamerikan, vad får man säga?). Men man skall låtsas att man inte märker hudfärgen.

Jag skrev också att promiskuitet inte bör omfattas av kyrkans välsignelse. För mig får folk ligga med vem de vill men kalla det inte kärlek. Det kusliga i Haijbyaffären var att överståthållaren förmedlade mutor till en sexsäljare. Skvaller och skitprat frodas och de mänskliga tragedierna kan bli fruktansvärda, som i det nu preskriberade styckmordsfallet.

Vad beträffar kyrkans välsignelse vill jag för övrigt notera att katolska kyrkan i USA betalat ut en miljard dollar i skadestånd till offer för pedofila präster. Antalet våldförda barn anges vara 100 000 men mörkertalet är stort och man räknar med att 80 procent aldrig avslöjas vilket innebär att en halv miljon barn i USA årligen faller offer för prästerliga pedofiler.

Naturligtvis är många homosexuella högt uppsatta i samhället. Alexander den store, Michelangelo, Tjajkovskij och Ebbe Carlsson hör dit – utan alla jämförelser i övrigt – men vad de uträttat har ingenting med deras läggning att göra. Det är gayaktivisterna som trumpetar ut sina sexliv och det tycker jag lika lite om som att konfronteras med de sexskildringar som flödar i vårt offentliga rum.

Det tycks finnas en övertro på att man skall spränga gränser, tolerera allt nytt och udda, hylla normlösheten. Jag håller inte med om detta. Vad ungdomar – och även äldre – behöver är just normer som kräver respekt för andra. Vi håller till höger i trafiken, rör inte en fotboll med händerna och stjäl inte. När jag var scout fick man lära sig knyta råbandsknop, binda mitella och hjälpa gamla tanter över gatan men detta tycks borta i dag trots att jag föredrar en scoutpatrull framför Hells Angels.

Dessutom tycker jag det finns större problem i världen än motvilja mot homosex. Sen Du började läsa den här artikeln för fem minuter sedan har 27 människor dött i aids och 33 barn svultit ihjäl.

Bengt Rösiö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons