Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berliner (fp): Gläds åt 115 nya arbeten varje dag!

Pia Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledamot, skrev i VLT den 26 september att hon borde jubla över att den borgerliga regeringen sänker skatten för henne och andra som tjänar mycket.

Annons

Jag tycker istället att hon borde vara glad över att det främst är låg- och medelinkomsttagare som får mer pengar över.

Det är tråkigt att hon inte gläds över att nästan 3000 västmanlänningar det senaste året har gått från arbetslöshet till att ha ett arbete. Sedan maktskiftet har totalt över 100000 nya jobb tillkommit i Sverige. En del av denna ökning beror på högkonjunkturen, men en tredjedel av jobben

hade, enligt Konjunkturinstitutet, inte funnits utan regeringens politik. De närmaste åren väntas ytterligare över 200000 personer få reguljära jobb. Det borde Pia Nilsson kunna jubla över. Det innebär att regeringens politik gör att 115 personer varje arbetsdag får ett arbete som inte hade funnits med en fortsatt socialdemokratisk politik.

Nog borde Nilsson kunna se det positiva i de satsningar som görs på förbättrat stöd till kvinnor som utsatts för våld, satsningar på att bekämpa hedersrelaterat våld, ökade resurser till äldreomsorgen och det förbättrade stödet för vårdgarantin.

Nog borde hon kunna se det positiva i att regeringen nu gör stora satsningar på skolan, så att vi sätter stopp för att var

tionde elev går ut grundskolan utan tillräckliga kunskaper

i svenska, matematik och engelska eller att 25 procent slutar grundskolan utan ett fullständigt slutbetyg.

Det är lätt att glömma vad som faktiskt hände under den socialdemokratiska regeringen 1994 och 2005. Då ökade klyftorna i Sverige. Inkomstspridningen ökade med 25 procent, förmögenhetskoncentrationen ökade också med 25 procent och fler blev fattiga genom utanförskap. Så ser facit ut bakom den högdragna s-retoriken.

Nu minskar klyftorna och orättvisorna. Det är genom att fler kan försörja sig som Sverige kan bli ett rättvisare samhälle. Fler som bidrar ger också mer resurser att skapa en välfärd som alla i vårt land kan känna sig trygga och nöjda med.

Om Pia Nilsson saknar förmågan att glädjas åt att det går bra för Sverige, och att hundratusentals människor går från arbetslöshet och utanförskap till arbete, så kanske hon åtminstone borde redogöra för socialdemokraternas egna åtgärder för att minska klyftorna i samhället.

Agneta Berliner

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons