Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil Norqvist: Las lägger inte några hinder för ungdomar

Niklas Wykman skriver att ”Turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd (Las) håller tillbaka unga männi­skor i arbetslöshet i dåliga tider samtidigt som den ­låser ute samma människor i högkonjunktur”.

Annons

Wykman vill också byta ut ”dagens regelverk mot ett där den som gör det bästa jobbet, oavsett kön, bakgrund, etnicitet eller ålder har bäst chanser att behålla jobbet.” 

Har Wykman låtit sig förledas av myten att Las gör det svårt att säga upp i Sverige?

Vet inte Wykman att Las gör det lätt att säga upp de sist anställda? Las torde inte lägga hinder för ungdomar – ingen sund arbetsgivare borde behöva vara rädd för att nyanställa om orderingången ökar. Om de nyanställda inte håller måttet gör Las det mycket lätt att säga upp dem och uppsägningstiden är en endast månad de två första anställningsåren. 

Las skyddar dem som har längre anställningstid om de har tillräckliga kvalifikationer för kvarvarande arbetsuppgifter. Arbetsgivare som har skött kompetensutvecklingen väl torde inte ha problem med Las – men för dem som inte gjort det blir det besvärligt. Vill Wykman underlätta för mindre seriösa arbetsgivare att försumma kompetensutvecklingen? 

Vet inte Wykman att rimlig trygghet och förutsägbarhet på arbetsmarknaden är en faktor som påverkar möjligheterna att få banklån och viljan att kunna bilda familj och våga skaffa barn? 

Regeringen Reinfeldt gick till val bland annat på att inte försvaga Las. Vill Wykman bryta löftet? 

Bertil Nordqvist

ordförande Sveriges Ingenjörer vid ABB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons