Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteksverksamheten får inte försämras!

Annons

Det händer mycket i vår kommun. Staden växer och fler flyttar hit till Västerås och det är naturligtvis glädjande. Smolken i glädjebägaren är att viss "mjuk" verksamhet som kulturen får göra nedskärningar eller i varje fall inte kan ha samma tillgänglighet, service eller inköp av böcker, tidningar, cd-skivor, filmer och så vidare.

Vi måste erbjuda västeråsare, nya som gamla ett rikt utbud av kultur, som musik, teater, biblioteksbesök och konstutställningar. Det är ett fattigdomsbevis om vi inte kan satsa på biblioteken och övriga kulturella yttringar i vår stad.

Stadsbibliotekets verksamhet har granskats av en oberoende expert och Västerås hamnade på en bottenplats i en jämförelse med 15 jämförbara kommuner. De andra biblioteken köper i genomsnitt in böcker, tidningar, dvd, skivor och så vidare för 42 kronor per innevånare. Västerås satsar endast 25 kronor!

Kan vi få ut mer för de 43 miljoner av skattepengar som vi satsar? Gör vi rätt saker? Behövs det mer pengar? Det är frågan jag ställer mig när jag har läst VLT:s artiklar om bibliotekets och kulturens allt mer minskade resurser och försämringar i Västerås.

Kulturverksamhet måste ingå i det generella samhällsuppdraget och biblioteket är ett av de mest öppna offentliga rummen för de små och storas kulturella intresse. Stadsbibliotekets verksamhet återspeglar dessutom samhällets demografiska sammansättning som måste värnas och utvecklas, inte avvecklas.

I ett samhälle där många människor inte har tillgång till film, musik och böcker på sitt modersmål och dessa inte är tillgängliga på kommersiella ställen har biblioteket spelat en livsviktig roll i samhällsuppdraget. Det får inte bli ett A- eller B-lag som får tillgång till kultur i form av upplevelser, oavsett om det är litteratur, musik, eller annat kulturellt utbud.

Det är olyckligt att stadsbibliotekets musikavdelning inte kan göra samma inköp av cd, video och musikböcker. Jag hoppas vi kan göra en satsning på musikbiblioteket inför tilläggsbudgeten under hösten 2005/våren 2006. Jag och miljöpartiet i Västerås är beredd att driva frågan bland de andra partierna och jag hoppas Ni västeråsare hör av Er vad Ni vill att Ert stadsbibliotek och musikbibliotek skall ha för innehåll.

Andreas Porswald

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons