Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidragsberoendet är en socialdemokratisk skapelse

Annons

"Barnbidraget är viktigt för nästan alla barnfamiljer" skrev socialdemokraterna Ulla Persson och Anna Grön i en debattartikel i VLT. Därför lovar de att alla ska omfattas av den utlovade barnbidragshöjningen.

Visst stämmer det att barnbidraget är viktigt för barnfamiljer. För många är barnbidraget en förutsättning för att pengarna ska räcka hela månaden.

Jag tycker att det hade varit klädsamt att dessa två framträdande socialdemokrater också kunde tagit sig tid och berättat hur människor ska ta sig från bidragsberoende till jobb. En anställning och en egen lön leder till större frihet än att vara beroende av politikers löften om bidragshöjningar.

Men det är kanske det som är deras taktik. Bidragsberoende säkrar röster till socialdemokratrerna. Men med över en miljon människor utanför den ordinarie arbetsmarknaden så måste ändå dessa ledande socialdemokrater någon gång tänka - vad gör vi i stället - eller?

För nio av tio kvinnor lönar det sig dåligt att gå från bidragsberoende till egenförsörjning om det tas hänsyn till avtalsförsäkringar och omkostnader vid en anställning, såsom lunch, resor till och från arbetet med mera. Då är det inte bara önskvärt utan nödvändigt med förändringar.

Därför måste arbetsmarknaden utvecklas. Det är därför som alliansen lagt förslag om införande av avdrag för hushållsnära tjänster, nystartsjobb och satsningar på lönebidragsplatser och på att arbetsförmedlingarnas roll utvecklas.

En väl fungerande arbetsmarknad och arbetsmarknadspolitik i vid mening är viktig för att säkerställa att de människor som drabbas av arbetslöshet snabbt åter kommer i arbete och inte fastnar i ett långvarigt bidragsberoende.

Sambandet mellan arbete och egenförsörjning måste tydliggöras. Det är bland annat därför som moderaterna har lagt förslag som innebär att vanliga löntagare får mer kvar i plånboken när de jobbar. Det har stor betydelse för Sveriges möjligheter att bryta det utanförskap och bidragsberoende som vi i dag ser.

Jessica Polfjärd, riksdagskandidaten Jessica Polfjärd(m).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons