Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Andersson (C): Centerpartiet har ingen dold agenda

Annons

Landstinget i Västmanland startade sin ”privatiseringsplan” 1993 när Centern tillsammans med Socialdemokraterna införde familje-läkarmodellen på Centerpartiets initiativ. Det innebar att ungefär hälften av alla vårdcentraler i Västmanland fick alternativa utförare och Västmanland fick en av landets bästa primärvård. Förhållandet mellan antal privata och landstingsdrivna familje-läkarenheter är i dag ungefär detsamma.

För Centern har det alltid varit viktigt med alternativ inom vården. Landstingets främsta uppgift är att garantera en bassjukvård och bestämma hur och vilken vård som ska utföras. Specialistvård och primärvård kan ibland lika gärna ges av personalägda eller privata vårdgivare som av landstinget själv.

Det viktiga är att ställa de rätta kraven, oavsett vem som driver vården och att göra rätt uppföljningar och utvärderingar. Det finns aldrig ett egenvärde i att ha alternativa utförare men vårdsektorn behöver fler aktörer och nya entreprenörer. Det ger nya lösningar, fler idéer och moderna sätt att möta patienten och inte minst – fler företag och fler jobb. Sett i ett större perspektiv är en ökad mångfald i hälso- och sjukvårdsfrågor även en jämställdhetsfråga.

Kvinnor dominerar bland de anställda inom omsorgssektorn och en större mångfald är viktig för att de ska ha ökad möjlighet att utvecklas inom sitt yrke.

Denise Norström (S) borde lägga mer kraft på att se till att landstinget Västmanland når upp till vårdgarantins och kömiljardens krav så att tillgängligheten ökar för länets patienter än att komma med grundlösa beskyllningar om en dold agenda för utförsäljningar och privatiseringar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons