Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Nilsson (FP): Arbeta politiskt är spännande och intressant

Med anledning av nyhetsartikel i VLT om fastställandet av Folkpartiets valsedel inför höstens val till kommunfullmäktige i Västerås stad vill jag informera om reglerna för hur detta går till och vilka möjligheter medlemmarna har att få igenom sina önskemål antingen det gäller den egna eller någon annans placering på röstsedeln.

Annons

I Folkpartiet börjar proceduren med att en nomineringskommitté väljs på årsmöte. Nomineringskommitté anordnar ett provval. Den inbjuder alla medlemmar i Folkpartiet i Västerås att skriftligt eller muntligt föreslå sig själva eller andra som kandidater till valsedeln. Därefter skickar nomineringskommittén till medlemmarna en presentation av de medlemmar som vill kandidera i provvalet.

De som varit medlemmar minst tre månader har före ett visst datum tillfälle att skriftligt ange hur de vill prioritera kandidaterna. Det är inget fel att tala för sin egen kandidatur eller för någon annans inför dem som tänker avge sin röst i provvalet. Det är ju så det går till också när själva valrörelsen kommit i gång och kandidaterna skall värva röster bland väljarna.

Provvalet är rådgivande – ej beslutande. När provvalstiden gått ut räknar nomineringskommittén rösterna och gör ett förslag till rangordning av kandidaterna som skickas ut till medlemmarna. På ett så kallat nomineringsmöte dit alla medlemmar är välkomna, röstas den slutliga listan fram i fullt demokratisk ordning.

En medlem – en röst och sluten omröstning. Ingen kan kontrollera hur den enskilde röstar. Precis som i det allmänna valet. Och varje röstande är i sin fulla demokratiska rätt att rösta för en annan ordning av kandidaterna än den som provvalet resulterat i eller som nomineringskommittén föreslagit. En kandidats slutliga placering på valsedeln hänger på resultatet av denna omröstning.

Som etisk regel har Folkpartiet i Västerås slagit fast att man inte talar illa om någon vid pläderingarna, men väl gott om den som man vill skall lyftas upp till en högre plats på valsedeln än den som nomineringskommittén föreslagit. Denna princip iakttogs fullt ut under Folkpartiets nomineringsmöte lördagen den 13 februari. Det var således nomineringsmötet i full demokratisk ordning som fastställde ordningen på valsedeln. Att beskriva detta som ”mobbning och utfrysning” är inte korrekt.

Själv har jag numera inga politiska uppdrag, men jag är angelägen om att bidra till en positiv syn på politiken. Vårt demokratiska system förtjänar det, och det är angeläget att medborgarna inte får en den felaktiga bilden av politiken som något smutsigt utan som något spännande och intressant, så att ännu fler vill vara med och tävla om uppdragen.

före detta kommunalråd

Västerås

Birgitta Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons