Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Nilsson (tidigare kommunalråd FP/L): S svarar inte på mina frågor

Vad innebär förbud mot religiösa friskolor?

Annons

Varför ska kyrkor och andra religiösa organisationer  förbjudas att driva friskolor?

I VLT lördagen den 8 april berättar Olle Thorell, ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland, att Västmanlands socialdemokrater anser att religiösa friskolor ska förbjudas.

Den 20 april konstaterar Thorell i debattartikel att jag den 11 april ställt ett antal frågor om Socialdemokraterna i Västmanlands syn på religiösa friskolor. Märkligt nog besvarar han i en ganska lång artikel dock inte en enda av mina tydligt formulerade frågor om vad Socialdemokraterna i Västmanland egentligen menar med vad de kallar religiösa friskolor.

Beteckningen existerar över huvud taget inte i nuvarande skollag. Att förbjuda religiösa friskolor är därför ett obegripligt påstående. Jag envisas och ställer frågorna en gång till med förhoppning om svar.

1.Det finns fristående skolor, förskolor och fritidshem med kristen huvudman, person eller kyrklig församling, som INTE har ansökt om att få ha konfessionella inslag under skoldagen, och heller inte har det. Räknar Socialdemokraterna i Västmanland sådana till kategorin religiösa friskolor som måste förbjudas?

2. Menar Socialdemokraterna i Västmanland verkligen att skolor, som drivs av kristen, judisk eller muslimsk huvudman och helt i enlighet med skollagen, ska förbjudas med motiveringen att andra inte följer lagen?

3. Anser Socialdemokraterna i Västmanland att Skolverket i framtiden ska kunna medge en ateistisk, filosofisk eller kulturell förening att starta friskola, men däremot inte en kristen, judisk eller muslimsk organisation?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons