Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnön ser ut som ett slagfält

Annons

För drygt ett år sedan skrev jag en debattartikel i VLT angående trädskövlingen på Björnön. Jag ställde ett antal frågor till våra ansvariga politiker. Något svar fick jag då.

Nu har debatten blommat upp igen. Skadan är tyvärr redan skedd. Björnön har sett sina bästa dagar. Men våra ansvariga politiker kanske har någon vettig förklaring till skadegörelsen. Och den förklaringen ska inte vara att den behövdes för flygplatsen!

När man i dag kommer till Björnön möts man av ett område som vid en första anblick verkar vara en krigsskådeplats eller ha drabbats av en orkan eller en kraftig tornado.

Det här är emellertid minst tio gånger värre. Här kan vi nu med egna ögon se resultatet och konsekvenserna av ett "skrivbordsbeslut" av våra politiker och tjänstemän.

Det har varit väldigt tyst från politikernas sida sedan skogsavverkningen verkställdes. Hur många av de ansvariga beslutsfattarna har varit och tittat på eländet?

Var detta verkligen nödvändigt? Jag tvivlar på det. Västerås flygplats kommer aldrig att bli någon storflygplats. Och för den flygtrafik som finns i dag och även kommer att finnas de närmaste åren fanns ingen anledning att skövla naturen på det sätt som skett.

Hur ska skadan kunna repareras? Hur har politikerna tänkt sig att området ska kunna återställas till ett inbjudande fritids- och rekreationsområde för västeråsarna? Det kommer säkert att ta 30-50 år, kanske ännu fler, innan träden växt upp på nytt och naturen återhämtat sig.

Som Björnön ser ut i dag borde man stänga av all trafik dit för att hindra folk från att få se detta inferno.

Det är en skam för Västerås kommun att visa upp detta "slagfält" för turister och alla andra.

Jan-E. Israelsson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons