Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjurhovdas framtid dragen i långbänk

Annons

Bjurhovdas gamla centrum blev olyckligt placerat. På 1960-talet förstod inte Byggnadsnämndens folk, att handlandet med bil skulle bli allt vanligare, så att man kunde köra kundvagnen till bilen.

När kundunderlaget sviktade på 1980-talet ville Ica-butikens ägare och konsumföreståndaren, att en rejäl parkering öster om butikerna mot Bjurhovdatoppen skulle byggas. Men de närboende satte stopp för parkeringen, vilket blev början till slutet för affärsidkarna. Konsum etablerade sig nu strategiskt vid Bjurhovdagatan. Ica-ledningen fann ingen som ville etablera sig intill konsumbutiken. Därmed är konsumbutiken utan konkurrens som dagligvaruhandel på Bjurhovda, vilket de boende beklagar.

Det finns risk för att den efterlängtade upprustningen av Bjurhovda kommer att dras i en seg långbänk. På stormötet den 11 oktober ville inte Hovdakooperativets företrädare gå med på Västerås stads förslag till placering av ett nytt stadsdelscent-rum. Ett förslag, som även Cent-rumkronans representant såg som enda möjlighet för en snar start av bygget på ett nytt centrum.

Några personer hindrade kommunens representanter, Solveig Sandberg och Sven-Gunnar Dahlquist från att redogöra för de beslut, som de folkvalda nämnderna i demokratisk ordning fattar. En person ville hävda, att det var de närvarande tjänstemännen från Västerås stadsledningskontor, som egenmäktigt beslutade om Bjurhovdas nya utformning.

Det är beklagligt att frågan om centrums placering tillmäts så stor betydelse. Att frågan om ett nytt utlovat allaktivitetshus med bra anknytning till nya skolbyggnader försenas. På mötet ställdes flera frågor om parkering av yngre och medelålders boende, men något äldre personer utan bil kom aldrig till tals. Dessa önskar inget hellre än att ett närbeläget, attraktivt centrum kommer till stånd.

Charlie Thunberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons