Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blocköverskridande majoritet stödjer exploateringsbolaget

Annons

Västeråsmoderaterna är kritiska till exploateringsbolaget för byggandet av Centrala Mälarstranden. Kritiken återkommer i ett inlägg av moderaterna Elisabeth Unell och Anna Hård af Segerstad den 18 oktober. Där talar de båda moderaterna mycket tydligt om att den "Den socialdemokratiska majoriteten har ingått ett avtal?.", och att "S-majoriteten kringgår lagen?."

Men i fråga om just exploateringsbolaget finns det en bred och blocköverskridande majoritet i kommunfullmäktige. Förslaget fick nämligen stöd av socialdemokraterna, vänsterpartiet, kristdemokraterna, centern och halva fullmäktigegruppen i miljöpartiet.

Det öppnar onekligen ett intressant perspektiv. Räknar moderaterna numera in krist-demokraterna, centern och halva miljöpartiet i den socialdemokratiska majoriteten?

Kan det inte vara så enkelt att kristdemokraterna, centern och halva miljöpartiet självständigt kommit fram till att förslaget från socialdemokraterna och vänsterpartiet om exploateringsbolag var en bra idé som de kunde stödja i kommunfullmäktige?

Frågan om exploateringsbolaget och exploateringen av Centrala Mälarstranden är en av den här mandatperiodens viktigaste frågor. I den frågan klarade moderaterna inte av att få gehör för sin linje inom Västeråsalliansen. Folkpartiet var visserligen emot den blocköverskridande majoritetens förslag, men var inte överens med moderaterna i frågan.

Alla opinionsmätningar pekar på att moderaterna har ledar- tröjan i det borgerliga lägret. Men i den viktiga frågan om exploateringsbolag sprack Västeråsalliansen i flera delar. Genom sin debattartikel pekar Elisabeth Unell och Anna Hård af Segerstad egentligen ut det egna misslyckade ledarskapet för Västeråsalliansen.

Vi socialdemokrater talar ofta och gärna med stolthet om Västerås som Mälarstaden. Vi lever i en stad på frammarsch, en stad som växer och som låter höra och tala om sig i övriga landet. Västerås har slagläge, för att citera något som moderaten Staffan Anger säger ibland.

I april 2004 antogs översiktsplanen för Centrala Mälarstranden. Ett enigt kommunfullmäktige beslutade samtidigt att bilda ett exploateringsbolag tillsammans med andra intressenter för att utveckla området. Tre skäl var och är viktiga för detta ställningstagande.

För det första handlar det om ekonomi. Vi vill minimera risktagandet för staden när området exploateras. Centrala Mälarstranden är ett förorenat område, men ännu vet ingen omfattningen av föroreningarna. Vi har också varit tydliga med att inga skattepengar ska gå till exploateringen.

För det andra handlar det om kompetensen att sanera det för-orenade området. Staden saknar den kunskap som behövs om sanering, varför det var ett krav på samarbetsparterna att ha kompetens i fråga om miljösanering.

För det tredje handlar det om hyresrätten. Under en ganska lång tidsperiod ska Centrala Mälarstranden bebyggas med omkring 2 000 bostäder. För oss inom s och v är det oerhört viktigt att vi får till stånd en bebyggelse med blandade upplåtelseformer. Därför har vi tydligt sagt att minst 30 procent av bostäderna - eller omkring 600 bostäder - ska vara hyresrättsboende.

Moderaterna säger nej, nej, nej till alla tre punkterna. I stället vill moderaterna sälja bort marken till spekulanter, som sedan kan göra egna vinster när de exploaterar eller vidaresäljer marken. Utifrån detta förstår jag att moderaterna grämer sig över att det blev en bred och blocköverskridande majoritet för exploateringsbolaget.

Britt Sandström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons