Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blockpolitik gagnar inte hela befolkningen

Annons
Ena blocket. Skribenterna kritiserar blockpolitiken, här representerad av den borgerliga alliansen.Foto: TT.

Bland de brister vi har i dag finns bland annat följande: Elevers låga skolresultat, brist på lärare, hög ungdomsarbetslöshet, allmän bostadsbrist, bristande sjuk- och äldrevård, sviktande rättsväsende, ökad kriminalitet, ökad klasskillnad. Ja, listan kan göras lång.

På vad beror dessa brister? Tveklöst är att våra politiker inte för en politik som gagnar hela landets befolkning.

Dagens överbuds- och blockpolitik kämpar för partiernas egen överlevnad och välbefinnande. När viktiga beslut i sakfrågor krävs tillsätter våra styrande politiker utredningar och det kan dröja länge innan utredningar blir klara.

Efter att utredningarna är klara och beslut ska fattas slutar det många gånger i stort sett med ”ingenting”.

Arbetsgivarna i Sverige, oavsett om det är svenska eller utländska företag, är intresserade av att tjäna så mycket pengar som möjligt med så liten arbetsstyrka som det bara går. Helst rekryteras arbetskraften genom bemanningsföretag för att minska kostnaderna.

Däremot betalar arbetsgivarna oskäligt höga löner till direktörer och företagsägare tar ut omåttliga delar av avkastningen. Tjänar de inte så mycket så de blir nöjda söker de sig till låglöneländer där de kan bedriva slavliknande verksamhet.

Många av arbetsgivarna och de högt avlönade i Sverige är ovilliga att betala skatt. Tyvärr har nuvarande regeringspartierna gått dessa till mötes genom att sänka skatten för dessa, men behållit oförändrad skattesats för pensionärer.

Vi måste betala skatt för att landet ska kunna behålla en hög kvalité på välfärden. De sjuka och arbetslösa bollas fram och tillbaka utan att någon tar hand om dem på ett konstruktivt och värdigt sätt.

Vi har en mycket hög ungdomsarbetslöshet i Sverige. Varken regering eller arbetsgivare tycks anstränga sig nämnvärt för att lösa detta.

Ungdomarna som inte har fast anställning har inte heller möjlighet att skaffa sig bostad, utan de får bo hemma hos föräldrarna. Ska det vara så?

Det är inte förvånande att svenska elever har dåliga resultat. Förekomsten av lärarlösa lektioner kan inte leda till nämnvärt lärande.

Var finns läraren? Inom skolvärlden saknas många gånger pedagogisk kompetens och rektorer arbetar mer med ekonomiska frågor än med styrning av skolverksamheten.

Det hävdas att om man höjer lärarnas löner så skulle skolverksamheten bli mycket bättre. Lärarna hävdar att de är stressade och då frågar vi oss hur ska de hinna med sitt arbete bättre bara man får högre lön? Problemen är djupare än så.

Det måste skapas ordning i klassrummen. I det har både föräldrar och skola ett stort ansvar. Barn och ungdomar skall kunna känna sig trygga i den ledning de skall få av oss äldre.

Respekten för varandra är viktig. Om inte ordning skapas i klassrummen så kommer än fler elever att få dåliga resultat. Kommunikation mellan skola och föräldrar är viktig.

Vi bär alla mer eller mindre skulden till att det blivit så här. Vi kan inte fortsätta med att låta girigheten ta över. Om vi bara lutar oss tillbaka i bekvämlighet så sker inga förändringar.

Karl Pejcic           Thure Jadestig Socialdemokrater

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons