Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Forsberg: Hjälp Zimbabwes blödande befolkning

Annons

Från flera håll hörs nu krav på att Sverige och EU bör strypa allt bistånd till Zimbabwe. Vissa påstår felaktigt att Sverige fortsätter att pumpa in bistånd på ett sätt som möjliggör för Mugabe att sitta kvar. Så här behövs några klarlägganden:

För det första har Sverige inte gett något bistånd till den zimbabwiska regimen sedan år 2001. Dagens bistånd går till arbete för mänskliga rättigheter och till akut mathjälp för de fem miljoner som hotas av svält samt till frivilligorganisationers arbete med aidssjuka.

För det andra är det cyniskt att avbryta bistånd som kan rädda liv. Det stöd som i dag ges till zimbabwiska organisationer gör att människor som svälter kan överleva och demokratiarbete på gräsrotsnivå kan fortsätta. Och modiga organisationer som bevakar brott mot mänskliga rättigheter kan fortsätta att rapportera.

För det tredje har Sverige i år haft besök av kyrkoledare, engagerade i demokratiarbetet, oppositionsledare från MDC, fackliga representanter och ledande företrädare för människorättsorganisationer i Zimbabwe. Budskapet har varit tydligt med att svenskt bistånd bestående av mathjälp, demokratiarbetsstöd och för mänskliga rättigheter är mycket välkommet. Biskop Sebastian Bakare, som besökte Sverige i april, beskrev läget som en krigsliknande situation med förödd ekonomi där ingen har råd att bli sjuk.

Påståendet att Sverige möjliggör för Mugabe att sitta kvar är således både felaktigt och cyniskt. Bistånd har aldrig ett egenvärde i sig, såvida det inte räddar liv, främjar mänskliga rättigheter eller leder till utveckling och demokrati.

Naturligtvis finns det svårigheter med att bedriva biståndsverksamhet i dagens Zimbabwe. Organisationer som växlar pengar genom landets centralbank stödjer indirekt Mugabe som då får tillgång till utländsk valuta. Ett problem som måste hanteras. Och därför sker mycket av verksamheten i Zimbabwe med pengar som växlats eller betalats ut i Sydafrika. Ett annat problem som även det måste hanteras är att presidenten utnyttjar livsmedelsstöd för egna politiska syften med "rösta på mig så får ni mat".

Våra zimbabwiska partners är dock eniga om att stödet till de som nu utsätts för förtryck, svält och hot om våld är så viktigt att det måste fortsätta, trots de svårigheter som finns. Att lämna svårt traumatiserade människor i Zimbabwe och helt i händerna på Mugabe vore inhumant.

Det befolkningen behöver är ett aktivt skydd mot en allt svårare situation av politiskt våld. Tillsammans med kyrkor och människorättsorganisationer i Zimbabwe vill vi istället uppmana Sverige och EU att ta sitt ansvar.

Vi måste trycka på de afrikanska ledarna inom SADC och AU att snarast besluta om en afrikansk fredsstyrka.

En fredsstyrka som kan garantera säkerhet och humanitär hjälp åt Zimbabwes blödande befolkning.

Bo Forsberg

Generalsekreterare Diakonia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons