Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Järnbring: Den onkologiska vården måste förändras

Annons

Trots att såväl riksdagen som samtliga landsting och regioner beslutat att den onkologiska vården (cancersjukvården) ska ha högsta prioritet beslöt den dåvarande landstingsmajoriteten - socialdemokraterna och vänsterpartiet - för några år sedan av besparingsskäl att lägga ner den onkologiska klinikens vårdavdelning.

I stället fick kliniken ett antal vårdplatser vid en av kirurgiska klinikens vårdavdelningar. Som nära anhörig har jag haft tillfälle att se konsekvenserna av detta olyckliga beslut. Kirurgkliniken är naturligtvis en viktig samarbetspartner till onkologkliniken vid tumörkirurgi. Däremot har kirurg- och onkologpatienter helt olika behov vad avser omvårdnad. Ur omvårdnadssynpunkt är därför kirurgi och onkologi en olämplig kombination.

En fråga man i sammanhanget kan ställa är: blev det som man avsett och hölls eventuella löften beträffande omvårdnadens utformning? Förmodligen har ingen uppföljning skett. Om den har skett, vad blev resultatet? Jag har svårt att tro att en seriös uppföljning gett till resultat att allt fungerar bra och att inga förändringar behöver ske.

Jag kan inte bedöma vilket antal slutenvårdsplatser den onkologiska kliniken behöver. Däremot är jag fullt övertygad om att en förändring måste ske. Om kliniken även fortsättningsvis ska dela vårdplatser vid en vårdavdelning med en annan specialitet måste patienterna där ha ett ungefär likartat omvårdnadsbehov som onkologpatienterna. Ett sådant exempel finns vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna där onkologpatienter och hematologpatienter vårdas på samma vårdavdelning.

Bo Järnbring

Före detta sjukhusdirektör i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons