Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boendeförening: Vad vill Västerås stad med Ängsö?

Annons

Naturreservatet Ängsö är en unik resurs för Västerås. Men hur fungerar egentligen naturreservatet?

Förvaltningens planer om kraftiga höjningar (30-40 procent) av hyror för torpen och neddragning av underhållet kan bli dödsstöten för Ängsö. Oron bland de boende är stor, många anser sig inte kunna bo kvar. De boende har tålmodigt och med stora egna ekonomiska och arbetsmässiga insatser i generationer skött underhållet och vårdat husen.

Vad vill egentligen Stiftelsen och Västerås stad med Ängsö? Skall husen förfalla? Skall det rörliga friluftslivet upphöra, skogarna huggas ned och markerna upplåtas till köttproduktion?

Stora skogspartier har skoningslöst skövlats och ersatts av kalhyggen. Det rörliga friluftslivet försvåras av stängsel och taggtråd. Många områden är omöj-liga att passera på grund av stora biffkor och tjurar.

Underhåll av skyltar och informationstavlor verkar ha avstannat. Naturum, med en utställning över Ängsös kulturhistoria, som bekostades av Länsstyrelsen, är stängd sedan flera år och samlingarna förfaller.

Det finns anledning att vara oroad över utvecklingen. Många av de boende i stugor och torp har bott på Ängsö i flera generationer och är en del av den kulturhistoriska miljön.

Att Ängsö är unikt beror till stor del på att torp och kulturmiljöer finns kvar. Men förvaltningen i den stiftelsen som förvaltar Ängsö verkar inte ha några ambitioner att underhålla och bevara. Det finns ett stort eftersatt underhåll och uppenbara risker att ett flertal hus drabbas så allvarligt att de inte går att rädda.

Det är tragiskt att behöva konstatera att de tjänstemän som skall sköta naturreservatet, missköter sitt uppdrag, och att de boende som friviligt och med stora uppoffringar försöker bevara husen kan tvingas att flytta.

Det är dags att politikerna i Västerås talar om vad de vill med Ängsö och hur de anser att naturreservatet skall skötas och fungera.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons