Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolivia inte längre en tiggare i guldstol

Annons

Bolivia är ett multikulturellt land med 32 olika språk som till exempel aymará, kechua (Inkas) och Guarayos. Vi har spanska som officiellt språk.

Bolivia är Latinamerikas hjärta med stor naturrikedom. På kolonialtiden plundrade spanjorerna guldet och silvret. För att utvinna malmen användes piska för att tvinga folk från trakten att utföra det tunga arbetet.

Spanjorerna hämtade också slavar från Afrika. Historikerna säger: "Av allt silver som spanjorerna plundrade, kunde man ha byggt en bro mellan Potosí och Spanien".

Den 6 augusti 1825 kämpade Simón Bolivar för att befria Bolivia från Spanien och Bolivia grundades som egen republik. Tidigare hette Bolivia Alto Perú, alltså höga Perú. med en yta på 2 304 732 kvadratkilometer med stor naturrikedom åtråvärd för alla grannländer, Chile har tagit kusten fram till Stilla havet. Bolivia har halverats till en yta på 1 119 115 kvadratkilometer.

I början av 1900-talet producerade gruvorna silver och tenn under tre privata ägare som också bestämde vem som skulle bli Bolivias president.

1952 förstatligades de bolivianska gruvorna. Bönderna fick rösträtt och en jordreform. Bolivias ekonomi vilade på exporten från gruvorna. Gruvarbetarna fick ett stort inflytande på den bolivianska politiken. Det var här kampen mot militärdiktaturen började. Gruvarbetarna fick ett stort inflytande på den bolivianska politiken.

Efter den perioden har militärdiktaturerna avlöst varandra. Under mitten av 1980-talet minskade produktionen stadigt i gruvorna och priset sjönk som en följd av marknadsläget. De flesta gruvorna stängdes och runt 26 000 gruvarbetare blev arbetslösa. De och deras familjer tvingades att flytta till andra ställen i Bolivia.

Rapporter från FN menar att Bolivia är det fattigaste landet i Latinamerika, med stort antal analfabeter och högst spädbarnsdödlighet, förorsakat av militärdiktaturen.

Den 18 december 2005 vann Evo Morales och folkrörelsen MAS valet med stöd från fattiga indianer, men även från städernas medelklass. En ny författning, nationalisering av gasen och stopp för korruptionen var vallöften.

Det är dags att sluta säga: "Bolivia är en tiggare som sitter i guldstol".

Ismael Rojas Portillo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons