Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga måste stå fast vid biståndslöftet

Annons

Agneta Berliner (fp) lovade inför valet att i riksdagen rösta för att det svenska biståndet under 2007 ska fortsätta att uppgå till minst en procent av bruttonationalinkomsten. Detta ställningstagande ökar möjligheterna att behålla enprocentnivån. Moderaterna vill genomföra en kraftig sänkning och just nu pågår förhandlingarna inom den borgerliga alliansen.

Biståndet behövs och gör stor nytta. Därför är det viktigt att partierna håller vad de lovat. Varje dag dör 30barn av fattigdomsrelaterade orsaker som skulle kunna åtgärdas. Det kan vara brist på mat eller tillgång till rent vatten. Det kan också vara avsaknad av enkla malariaät eller tillgång till penicillin. Samtidigt har vi resurserna och kunskapen för att kunna utrota fattigdomen. Det finns en internationell konsensus kring att bistånd är nödvändigt för att bekämpa fattigdomen. Flera viktiga framsteg har gjorts för att bekämpa fattigdomen, och biståndet har varit en viktig del i detta.

Åren 1990 till 2005 tog sig fler än 130 miljoner människor ur den extrema fattigdomen. Den globala utrotningen av smittkoppor, ledd av Världshälsoorganisationen WHO, hade inte varit möjlig utan riktat bistånd på 100 miljoner dollar. Det gäller också stora delar av insatserna mot andra sjukdomar runtom i världen, däribland HIV/aids.

Sedan 1970 har biståndet bidragtill att antalet barn som går i skola har fördubblats och att barnadödligheten har halverats. Bistånd har också varit ett mycket betydelsefullt stöd till demokratiarbete och fredsprocesser, till exempel i Sydafrika och Centralamerika. Slutligen handlar bistånd även om att skapa ekonomisk utveckling. Utan bistånd skulle Afrika vara utsatt för en kraftig tillbakaång.

Inför valet fick både riksdagspartier och riksdagskandidater frågan: "Kan ni lova att i riksdagomröstning om budgeten för 2007 rösta för att det svenska biståndet, liksom under 2006, ska uppgå till minst en procent av bruttonationalinkomsten, BNI?" Både folkpartiet och kristdemokraterna svarade ja på denna raka fråga. Kristdemokraterna gjorde dessutom tillägget att "en procent av BNI till bistånd ska utgöra en absolut lägstanivå nu och framöver". Kristdemokraternas svar understryks av vad Göran Hägglund sade i ett tal den 27 januari 2006: "Det är för lätt att bryta löften om bistånd i"

Centerpartiet svarade ja på frågan, men med en viss reservation. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, som under 2006 återställde biståndet till en procent, svarade ja utan reservation. Moderaterna vill sänka det svenska biståndet och Fredrik Reinfeldt har sagt att han i första hand vill värna kvalitén på biståndet.

För oss är det ingen motsättning mellan att avsätta en hundradel av BNI och aktivt verka för bättre kvalitet. Den stora utmaningen är att biståndet måste stödja de fattigas egna strategier och prioriteringar. Målet för biståndet måste vara att stärka de fattiga människornas möjligheter att ta sig ur maktlöshet och utforma egna strategier för att bekämpa fattigdomen. Det är glädjande att enskilda borgerliga riksdagsledamöter samt folkpartiet och kristdemokraterna som partier anser att biståndet är viktigt för världens fattiga.

Nu måste partierna stå fast vid sina löften och säkerställa att det svenska biståndet också under 2007 uppgår till minst en procent av bruttonationalinkomsten!

Bo Forsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons