Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja i rätt ände!

Annons

Anna Wallén och Eva-Karin Wedin (VLT den 4 juni) har en sund och bra uppfattning om vad feminismen innebär för oss alla i det dagliga livet och tydliggör det faktum att vara feminist idag inte behöver innebära att man tror att alla män är djur som våldtar och misshandlar sina (och andras) kvinnor.

Feminism är något mycket vidare och betyder att vi alla måste arbeta aktivt för att män och kvinnor ska leva under lika villkor i vårt land. Så långt är allting väl i Walléns och Wedins inlägg - men så kommer deras åtgärdspunkter för att detta ska ske och vad hoppar man på först om inte den kära gamla föräldraförsäkringsfrågan. Deras idé är nu att man ska lagstifta att mannen och kvinnan har sju månader var och endast fyra månader att själva fördela sinsemellan.

Detta vore väl fint och bra om vi redan var framme i det jämställda samhället där män och kvinnor tjänar lika och gör lika mycket karriär. Men så ser det inte ut!

Skulle man idag stifta en sådan lag skulle det innebär en ekonomisk ruin för åtskilliga tusentals familjer och barn som måste börja förskolan sju månader "för tidigt". De som får betala för en sådan idé i dagsläget är alltså barnen som inte får möjlighet att stanna hemma lika länge som de kanske kan idag.

Varför detta då? Jo, i många familjer idag tjänar mannen dubbelt så mycket som kvinnan och ligger långt över högsta inkomstgränsen i föräldraförsäkringen vilket innebär att den ekonomiska förlusten av att mannen är hemma blir fatal för familjeekonomin.

Självklart vill majoriteten av män och kvinnor kunna dela lika på föräldraförsäkringen men när ekonomin inte alls tillåter det har man inte något val. Så innan man ger sig in och petar på våra försäkringsmånader måste man förstå hur ekonomin är uppbyggd i många familjer idag.

Höj först statusen och lönen på kvinnodominerade yrken så som sjuksköterska, lärare, vårdbiträde och så vidare. Först när lönen är mer lika har vi något reellt val. Börja i rätt ände!

Anna Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons