Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med spelmonopolet!

Annons

Lotteriinspektionen planerar att polisanmäla företag som ordnar pokerspel på internet. Detta gäller dock inte alla företag utan endast sådana där inspektionen anser att verksamheten har en stark svensk anknytning.

Orsaken är att man vill försvåra för företagen och upprätthålla svenska statens monopol på spel. Ett monopol vars lagliga giltighet gentemot EG-rätten just nu är mycket omtvistad.

Nästan dagligen efterfrågas svenskt entreprenörskap med ljus och lykta. Vi tillhör det absoluta bottenskiktet i västvärlden vad gäller nyföretagande, särskilt inom tjänstesektorn. Inom it-branschen finns dock ett antal svenska entreprenörer som lyckats mycket väl med att skapa spelsajter på nätet och byggt upp framgångsrika företag kring detta.

Unibet är bara ett exempel på ett entreprenörslett företag som lyckats bra. Ett bevis på att entreprenörsandan ännu lever kvar inom den svenska it-branschen trots de tuffa åren i början på 2000-talet. Samtliga dessa bolag har dock av den svenska lagstiftaren tvingats att gå i landsflykt. Unibet har till exempel fått utlokalisera till London.

Det är inte utan att man känner "vibbarna" från 1980-talet. Först ville socialdemokraternas kvinnoförbund förbjuda parabolantenner för att "skydda" svenska folket från utländsk påverkan.

Sedan kom den stora striden om reklam-tv 1987 när TV 3 dök upp på scenen. På den tiden fanns något som hette Kabelnämnden, en statlig myndighet som gång på gång förklarade TV 3:s verksamhet olaglig för att upprätthålla tv-monopolet.

Till slut segrade dock verkligheten och den otidsenliga lagstiftningen fick ge vika. Reklam-tv tilläts även i Sverige, som ett av de sista länderna i Europa. Nu verkar Lotteri- inspektionen sträva efter att axla Kabelnämndens fallna mantel genom att försöka komma åt enskilda företag trots det osäkra rättsläget.

Såväl Lotteriinspektionen som regeringen borde tänka över sitt agerande. Lotteriinspektionen borde avstå från att i onödan driva rättsprocesser som drar på skattebetalarna kostnader.

Regeringen borde för sin del vara glad över att det finns svenska entreprenörer som vågar satsa på nya idéer och agera för att spelmonopolet snarast avskaffas.

Stefan Lindh, m, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons