Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse Sjögren: Sämstmanland inom urologin?

Annons

Icke cancerkirurgin får stå katastrofalt tillbaka

För få operationer på urologen?Foto: VLT:s arkiv

Ve den vuxne man i Västmanland som drabbas av prostataförstoring med tömningsproblem. Patienten får sannolikt först träffa en hårt ansatt familjeläkare som prövar läkemedelsbehandling och om det inte hjälper så får patienten kanske träffa en urolog och om det behövs en operation så får man vara förberedd på att vänta, och vänta och vänta….

Tidigare har Urologkliniken Västerås årligen gjort drygt 200 TURP ( skrapning eller hyvling på fikonspråk) per år vilket kanske rent av också är för lite….nu hinner man inte med så gott som någon

Dessa patienter har ingen patientförening som för deras talan så då faller det på oss urologer att göra det!

En TURP kostar mellan 40 – 45000 kronor. Kostnaden för att gå under ett år med kateter i väntan på behandling uppgår till 17800 . Kostnaden för de som lär sig självtappning uppgår till 21800 . En patient (som överlever) med generell bakteriespridning (sepsis) och vårdas på intensiven kostar 340 000 ! Räkna själva!

Senaste åren har Urologin drabbats av fem (5) standardiserade vårdförlopp och den alla kategorier största delen består av prostatacancer men även blåscancer (synligt blod i urinen). Dessa utredningar drar betydande resurser men om dess patienter skall utredas kan man väl göra det fort istället för långsamt ….

Resursförbrukningen blir ju den samma kan man argumentera! Urologin ställer upp på att dessa patienter skall utredas fort, men runt om i vårt land ser man nu dock att flera landsting inte hinner med benigna urologiska problem och dit hör förutom prostataförstoring sådant som stenproblem, urinrörsproblem, blåsproblem och infektioner. En reflektion är dock att denna prekära situation sammanfaller tidsmässigt med införandet av standardiserade vårdförlopp så något måste ha hänt som har tippat lasset. Här kommer självklart SKL och RCC avkrävas analys.

Västerås och Örebro är väsentligen lika stora städer och invånareantal med skillnaden att Västerås är en självfinansierande industristad medan Örebro inte är det…..Hur kommer det sig då att Örebro läns landsting har en överkapacitet när det gäller denna rutinkirurgi så att Västmanlänningarna nu måste bege sig till till exempel Karlskoga?

För litet skatteunderlag/uttaxering? För liten budget till Urologkliniken? Bristande logistik i vem som äger produktionsmedlen

Det måste betraktas som sorgligt och nedslående att sitta som operationskoordinator eller urolog i slutenvården och veta att man har operationsmetoden och kompetensen tillgänglig men inget så kallat operationsutrymme. Vad händer över tid med Urologkliniken Västerås som alltid har setts som ett föredöme och som vinner så kallade SPUR inspektioner (ackreditering bra utbildningsklinik!) om blivande kollegor inte får göra basurologi?

Oavsett vilka faktorer som gör att ickecancerkirurgin nu katastrofalt får stå tillbaka torde ett rejält budgettillskott behövas för Urologin och får man föreslå att kliniken också äger operationsresursen så man har SIN operationsavdelning med SIN personal inom klinikens budget!

Det är ju tänkbart att de patienter där ute som känner igen sig skall ta kontakt med politikerna….

Bosse Sjögren

ordförande Svensk Privat Urologisk förening

ledamot i styrelsen Svensk Urologisk Förening

Läs mer:

Mina fördomar kom på skam

Landstinget måste fortsätta spara

Kortare kö till prostataoperation

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons