Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottennapp av Aftonbladet!

Annons

Aftonbladet har i en artikel uppmanat människor att gå ur kyrkan och som ett steg på vägen försett läsarna med en utträdesblankett.

Jag tycker att det är självklart att var och en som vill lämna en organisation ska göra det. Men när det rör sig om idéburna organisationer förväntar man sig kanske att anledningen till att man lämnar Röda Korset, Amnesty, facket, kyrkan etcetera, är att man inte längre delar respektive organisations värdegrund.

Vi inom kyrkan kan inte skryta med att vi är skickliga "marknadsförare". Möjligtvis finns en uppfattning om att det som görs i kyrkan består av att en präst bestiger predikstolen med mer eller mindre lyckat resultat en timme per vecka, ackompanjerad av en musiker som gör sitt bästa till en alltför klen psalmsång.

Allt det arbete som görs varje dag i veckan oavsett tid på dygnet är inget som skapar rubriker på löpsedlarna. Dödsbudet som måste ges mitt i natten tillsammans med polisen, kriscentrat som upprättas när katastrofen slår till, besöksgruppen som håller faster Märtas ensamma hand och kommer med en julblomma, församlingspedagogen som tröstar den anorektiska och självmordsbenägna konfirmanden och räddar ett liv. Glädjen över det nyfödda barnet som döps som en i ledet av generationers växlingar. Doften av julgranar och känslan av gemenskap i kyrkan första advent, jullunchen som serveras till dem som ingen annan vill bjuda. Alla samtal som förs om tro och tvivel och meningen med det hela.

Av tradition har kyrkan genom sitt diakonala uppdrag "se människan" varit den som åtminstone har kunnat gå med en liten bit på vägen mycket tack vare att vi inte har någon myndighetsstämpel. Jag vet många människor som inte är troende men som ändå vill vara med och betala kyrkoavgift för att de vet vilket arbete som utförs. Det känns skönt att veta att någon hälsar på mamma när man själv bor 50 mil ifrån henne.

Innan jag blev präst arbetade jag som ombudsman i facket. När jag läste artikeln i Aftonbladet trodde jag inte mina ögon. Tanken på att arbetarrörelsens organ skulle utdela ett liknande svinhugg mot fackföreningsrörelsen som mot kyrkan är mig totalt främmande.

Om det vore av ideologiska skäl kunde det möjligtvis vara begripligt, men att vara med och bidra till att försvaga en rörelse som kämpar för människans unika värde av rent egoistiska vinningsskäl är åtminstone för mig det ultimata bottennappet.

Till dig som överväger att gå ur Svenska Kyrkan för att tjäna några tusenlappar per år, tänk efter en gång till. Ditt bidrag kan betyda en stor skillnad.Eva Rimm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons