Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att kristdemokraterna erkänner fakta

Annons

Den 17 juni påstod kristdemokraterna Arne Nordberg och Elisabet Fridén i VLT att socialdemokraterna och vänsterpartiet ensamma drev igenom ett beslut att alla som sökte till gymnasiet skulle komma in oavsett om de hade godkända betyg eller inte från grundskolan.

Deras påstående var och är felaktigt. Kristdemokraterna friserade och anpassade historien för sina egna syften.

Kristdemokraterna vill gärna göra hederlighet till ett varumärke. Hederlighet i politiken handlar bland annat om att rakryggat stå upp bakom de beslut som man är med om att fatta och att man håller sig till lätt kontrollerbara fakta. Det klarade inte kristdemokraterna i Västerås.

Det är dock bra att Arne Nordberg och Elisabet Fridén i VLT den 28 juni backar och erkänner sanningen, att kristdemokraterna var med på det beslut som man nu - sex år senare - kritiserar.

Samtidigt fortsätter Arne Nordberg och Elisabet Fridén att försöka smita från det egna ansvaret för det beslut som man stod bakom för sex år sedan. Fakta är dessutom att det hundraprocentiga intaget förändrades redan för fyra år sedan till hösten 2002.

Nu anklagas socialdemokraterna i stället för att i lönndom ha infört ett system som "gav fritt fram för alla, oavsett om de från årskurs nio hade något godkänt betyg eller inte, att få börja på önskat gymnasieprogram."

Kristdemokraternas "avslöjande" om s-beslut i lönndom skulle vara sensationellt om det vore sant. Men det är det inte. Det går inte att dölja något i en verksamhet som är vidöppen för offentlig insyn, i synnerhet inte i sex år. Varken socialdemokraterna eller något annat parti kan driva igenom beslut i lönndom.

Man kan undra över varför kristdemokraterna "avslöjar" sin sensationella nyhet just nu? Varför har ni tigit om saken i sex år om ni haft belägg för "avslöjandena"? Har ni saknat mod eller vad beror denna nymornade insikt på? Eller hänger "avslöjandet" ihop med höstens val?

Det är självklart oppositionens skyldighet att kritisera majoriteten, men det blir lite väl förenklat att det som beslutades i enighet plötsligen bara är ens fel.

Lars-Evert Larsson

1:e vice ordförande (s)

utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons