Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med frihandelsavtal med USA

Annons

Den 25:e maj är det val till Europaparlamentet. Visst känns EU och Bryssel ofta långt borta. Men beslut som fattas i Bryssel påverkar människor i Sverige och i Västmanland i vardagen.

När EU tecknar frihandelsavtal betyder det möjligheter och jobb för västmanlänningar. Därför borde alla fundera över vilka vi vill ska företräda oss i Bryssel efter valet till Europaparlamentet.

Fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital är kärnan i EU-samarbetet. Att stärka den inre marknaden och skapa bättre förutsättningar för utbyte av varor och tjänster är en av EU:s mest grundläggande uppgifter.

Men kampen för fri- handel stannar inte innanför EU:s gränser – den börjar där. Hinder måste inte bara rivas inom EU för att skapa ännu bättre förutsättningar för jobb och tillväxt, utan även mellan EU och omvärlden. En politik för ökad frihandel där ger fler jobb här.

I Europaparlamentet har moderaterna alltid kämpat för mer frihandel, lägre tullar och mindre krångel. Det gör oss därför glada att vi det senaste året har slopat tullar för flera utvecklingsländer, trots motstånd från vänstersidan och Sydeuropa.

Efter många om och men har EU också lovat att inleda förhandlingar om ett grönt frihandelsavtal som skulle sänka tullarna på alla miljövänliga produkter.

Men allra mest glädjande är nog att EU äntligen inlett förhandlingar om ett frihandelsavtal med USA. Ett sådant avtal är den bästa krisåtgärd som såväl EU som USA kan göra.

De tänkbara vinsterna är mycket stora. Sveriges expertmyndighet för utrikeshandel, Kommerskollegium, värderar att den svenska exporten till USA skulle kunna öka med hela 17 procent.

För ett exportland som Sverige är detta avtal särskilt lovande. Det skulle ge exporterande företag i hela Västmanland större tillgång till den amerikanska marknaden, och det skulle leda till jobb och utveckling i hela regionen.

Men vi kan aldrig ta öppenhet och frihandel för givet. Senast för ett par veckor sedan röstade Socialdemokraterna för högre tullar i ett avtal om anti-dumping som kommer att göra både vår export och vår import dyrare. De har röstat för högre tullar för utvecklingsländer och mot ett antal frihandelsavtal.

De har krävt undantag och försämringar i avtalet med USA innan förhandlingarna knappt har inletts.

Frihandel handlar om öppenhet. Riva gränser, eller resa nya murar?

Öppenhet – inom EU och mellan EU och omvärlden – kommer att bli en avgörande fråga i valet till Europaparlamentet. Vissa kommer att säga att de bryr sig om jobben när de i själva verket är protektionister.

Andra kommer att kalla sig EU-kritiker när de egentligen är populister och nationalister. Men där andra tvekar kring behovet av öppenhet kommer Moderaterna alltid att stå upp för mer frihandel och mer rörlighet och mot protektionism, isolering och handelshinder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons