Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med spontanidrott

I VLT 8 april skrev Henric Nilsson om spontanidrotten på ett mycket engagerande sätt.

Annons

Grönområden, där barnen kunde mötas och för att leka och idrotta, har på många håll försvunnit.

En lek och idrott som utan tvivel är grunden för en god hälsa. Jag förstår Henric Nilsson, som med glädje minns sin barn- och ungdomstid på Viksäng.

Från min barndom minns jag bland annat 1936, då de olympiska spelen gick av stapeln i Berlin. Vårt kvartersgäng lekte OS med hemmagjorda redskap, men med stor entusiasm.

När vi nu bygger nya dyrbara anläggningar, får vi inte glömma bort de små gröna ytorna, där barnen kan få utlopp för sin energi tillsammans med sina kompisar, vilket Henric Nilsson betonar.

Hur ser då politikerna på detta? De är i huvudsak intresserade av idrottens kostnader, medan intäkterna i form av hälsoaspekterna men även goda skolresultat, ofta typiska för de idrottande ungdomarna, inte får tillräcklig uppmärksamhet.

I Norge är det obligatoriskt vid utformning av bostadsområden att anlägga så kallade näridrottsplatser och detta görs med stor framgång för att aktivera barnen.

Under ett antal år har jag framfört mina synpunkter på idrotten och dess stora betydelse, men reaktionerna från politikerna har varit nästan obefintliga. Det vore synnerligen berättigat, om dessa hade en mer seriös syn på idrottens betydelse i vårt samhälle. Detta gäller delvis även sportbevakningen i VLT. Idrottens sociala sida borde belysas djupare. Vad säger exempelvis Bengt-Åke Nilsson (fp) med ett väl känt och stort intresse av idrottsfrågor?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons