Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra nämndemän handlar inte enbart om pengar!

Annons

Moderaterna Tomas Högström och Birgitta Skeppstedt skriver den 24 augusti om problemen med att det finns för många gamla nämndemän och för få nämndemän med annan etnisk bakgrund. Deras lösning på problemet är, typiskt nog för att vara moderater, att föreslå en kraftig höjning av nämndemannaarvodet. Även om vi håller med om att ersättningen bör höjas så är det inte det största problemet. Att få rätt person att ta på sig ett nämndemannauppdrag handlar inte enbart om arvode.

För oss som miljöpartister är det självklart att värna nämndemannasystemet och vi anser att nämndemännen har en mycket viktigt funktion i domstolarna. De är ju allmänhetens företrädare och garanterar insyn i domstolsförhandlingarna. Just mot den bakgrunden är det extra viktigt att de såväl vad gäller ålder, som kön och etnicitet, är representanter för hela det svenska folket.

I dag är det inte så. Av 7 263 nämndemän inom domstolarna är 4 100 äldre än 61 år. Samtidigt är färre än 270 stycken yngre än 30 år och endast en är yngre än 20 år. Livserfarenhet och intigritet är viktiga egenskaper för en nämndeman men man får inte lura sig och tro att det är detsamma som hög livsålder. Det finns många unga människor med mycket erfarenhet, framförallt av att vara ung i dagens samhälle.

Inom miljöpartiet de gröna inser vi att detta är ett problem och vi arbetar därför kontinuerligt med att få in fler yngre personer som nämndemän i domstolarna. Vår erfarenhet är dessutom att de partier som har flest och äldst nämndemän är bland andra moderaterna. Välkomna att göra som vi ? föreslå fler yngre nämndemän!

Det finns också ett stort problem i att det bland nämndemännen i domstolarna finns ytterst få personer med invandrarbakgrund. Vi arbetar aktivt för att få in fler personer med denna bakgrund som nämndemän i olika domstolar i Sverige? men vad gör moderaterna? Ännu så länge är tyvärr vår bild att den typiske moderate nämndemannen är en vit, övre medelålders, heterosexuell svenskfödd man eller kvinna som fått uppdraget som belöning för en lång och trogen tjänst inom partiet. Vi ser gärna att ni visar att vi har fel.

Att vara nämndeman är ett uppdrag där nämndemannen ges ett förtroende att som folkets representant döma andra medmänniskor. Att säga vem som gjort fel eller rätt och att säga vem som är med och vem som är utan skuld.

Vi tror inte att vi får bättre nämndemän bara genom att ge dem bättre betalt; vi tror att förmågan att vara en bra nämndeman handlar om personliga egenskaper som medmänsklighet, förnuft och en god rättsuppfattning. Att dessutom parterna i domstolen har en rätt att känna att nämndemännen är fullgoda och värdiga representanter för hela det svenska samhället är en självklarhet.

Så därför, Tomas Högström och Birgitta Skeppstedt, hur har ni arbetat för att få fler yngre nämndemän och fler nämndemän med utomeuropeisk härkomst inom ert parti? Vi tror inte att förmågan eller viljan att vara nämndeman handlar bara om pengarna. Vi vet att det handlar om helt andra saker.

Leif Björnlod

Andreas Porswald

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons