Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra om skolor prövar gemensam klädsel

Annons

Nu är sommarlovet slut och många elever har återfått den där klumpen i magen. Klumpen som bildas av rädsla för mobbning och för att inte passa in.

Det finns många tecken på att trycket på barn och unga ökar i samhället. De unga tjejernas drickande är den alkoholkonsumtion som ökar snabbast. Köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin växer. Sexualiseringen och objektifieringen tilltar. Unga pressas att göra saker som de inte vill.

Detta måste brytas.

Alla goda krafter måste förenas och stärkas för att skapa

ett mjukare samhälle. Föräldrar, skolor, föreningar och ideella organisationer - alla kan vi hjälpas åt att ingjuta självkänsla i våra unga och skapa motbilder.

Kläderna har i allt större utsträckning blivit en av de koder som stämplar ut vissa som annorlunda. Dagens klädhets drar skarpa skiljelinjer mellan elever och slår hårt, särskilt mot barn från fattiga familjer. Många elever, inte minst många unga tjejer, upplever en stor stress kring detta.

Kanske kan ett verktyg för att motverka klädhets, märkeshysteri - och faktiskt också mobbning - på vissa skolor vara gemensamma skolkläder? Det är visserligen lätt att hitta motargument. Visst borde var och en, också i sitt klädval, få uttrycka sig. Det är också lätt att man ser den gamla tidens skoluniformer framför sig. Den tiden längtar vi inte tillbaka till. Men samtidigt är det oerhört angeläget att bryta den nuvarande utvecklingen och minska den sjuka, och dyra, hetsen kring

kläder och utseende.

Alla till buds stående medel måste till för att stoppa mobbningen. Kanske kan gemensam klädsel få bort lite av uppdelningen i "vi och dom" och i stället bidra till en ökad känsla av samhörighet i skolan? Kanske kan någon enda på detta sätt undkomma mobbningens tyranni?

Vi är väl medvetna om att situationen ser olika ut beroende på plats och beroende på skola. Det måste därför vara upp till varje skola att diskutera om man vill införa gemensam skolklädsel. Vi tror heller inte att gemensamma kläder är någon patentlösning på problemen med mobbning, utseendefixering och bristande arbetsro som i dag finns i den svenska skolan.

Men gemensam skolklädsel kan vara ytterligare ett verktyg vid sidan om de andra nödvändiga åtgärder som kristdemokraterna föreslagit: tydliga befogenheter för skolpersonal, samtal om hur vi ska behandla varandra i skolan, obligatorisk utbildning i arbete mot mobbning för skolpersonal, möjlighet till sanktioner mot den som kränker en annan elev och ett ansvarskontrakt som preciserar elevens, föräldrarnas och lärarens ansvar.

Vi tror att det vore bra om fler skolor vågade pröva gemensam skolklädsel. Det skulle kunna vara en befrielse för många barn och unga. Därför kräver vi att skolledare i lag ska ges tydlig

rätt att - i samråd med lärare, föräldrar och elever - införa gemensam klädsel i skolan. En sådan tydlighet saknas i dag.

Göran Hägglund

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons