Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brå: Organiserad brottslighet hot i länet

Annons
Inte bara mc-gäng. Smuggelcigaretter är också exempel på oganiserad brottslighet.foto: VLT:s arkiv.

Det finns all anledning för kommuner, myndigheter och organisationer i Västmanland att motverka organiserad brottslighet. Förutsättningarna är goda eftersom brottsligheten är beroende av lokalsamhället för att kunna sälja de förbjudna och ”skattefria” varorna och tjänsterna.

Många kommuner påstår att de inte har några problem med organiserad brottslighet. ”Här finns inga mc-, förorts- eller fängelsegäng”, hör vi ofta. Och visst är det problem med kriminella gäng, men de finns ändå bara i en minoritet av landets kommuner. Mycket av den organiserade brottsligheten märks inte på samma sätt som den med de utmanande och synliga gängen.

Organiserad brottslighet finns i själva verket här och nu. Dessutom ofta i mindre dramatiska former än på film och tv. Smuggelcigaretter säljs billigt under disk. Krogar utökar sortimentet med svartsprit. Diesel smugglas in i landet. Sexuella tjänster säljs i lägenheter och på hotell. Organiserat svartarbete döljer sig bakom renoveringsfasaderna. Stöldgods blandas upp med vanliga varor på butikernas hyllor eller säljs från lagret. Dopningspreparat byter ägare på gym. Narkotika langas till ungdomar. Illegala spelautomater står uppställda både här och där.

Brottslighet mitt i lokalsamhället drabbar också lokalt. Människor blir beroende av droger och spel. I spåren följer sociala problem och utslagning. Inte minst småföretagare utsätts för organiserade stölder. Företag möter också illojal konkurrens från svartarbete. Samhället går miste om skatteinkomster. Till detta kommer otillåten påverkan mot myndighetspersoner, brottsoffer och vittnen genom trakasserier, hot, våld och korruption. Särskilt företagare utsätts för utpressning. Viss brottslighet som människohandel utgör en kränkning av människans värde.

Det finns därför all anledning för kommuner, myndigheter på lokal nivå och organisationer att motverka organiserad brottslighet. Vinsterna med ett sådant arbete är uppenbara. Förutsättningarna är också särskilt goda eftersom brottsligheten är beroende av lokalsamhället för att kunna sälja de förbjudna och ”skattefria” varorna och tjänsterna.

Mycket görs redan lokalt. Länsstyrelsen och polismyndigheten i Västmanlands län har tillsammans anordnat en informationsdag för branscher som kan komma i kontakt med trafficking av människor för sexuella ändamål. Syftet var att bidra till en ökad kunskapsnivå kring frågorna inom bland annat hotell- och taxibranschen.

Brå har regeringens uppdrag att stödja, utveckla och följa upp det lokala brottsförebyggande arbetet mot den organiserad brottslighet runt om i landet. Vi gör det i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och en rad myndigheter och organisationer. På en del håll har det lokala förebyggande arbetet kommit långt, men på åtskilliga platser finns mycket mer att göra. Nyligen lanserade Brå och SKL en handbok med åtgärder mot organiserad brottslighet. Det är ett i raden av initiativ och fler kommer att följa eftersom det är i lokalsamhället brotten bäst kan förebyggas.

Det är de förbjudna och ”skattefria” varorna och tjänsterna som gör att organiserad brottslighet aldrig kan minska på allvar enbart genom brottsbekämpning. Tillgång och efterfrågan bärs upp av många människor och intressen både i och utanför Sverige. Det går inte att sätta en marknad bakom galler. Därför behöver polis, tull och åklagare hjälp av kommuner, myndigheter utanför rättsväsendet och organisationer i Västmanland.

Lars Korsell

forskare och enhetschef

Brottsförebyggande rådet, Brå.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons