Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra polisanmäla licensskolkare

Annons

I tidningens ledare den 21 oktober kritiseras Radiotjänsts beslut att polisanmäla tre ministrars licensskolk. Självklart finns det skäl för medievärlden att hålla debatten levande om var gränsen går mellan pressens ansvar att granska våra makthavare och risken att förfalla till ren personförföljelse. Visst kan man även ifrågasätta pressens granskning av vad som kan betraktas som bagatellförseelser. När det gäller de obetalda teveavgifterna finns det emellertid mer principiella sidor av saken som vi inte ska glömma bort.

Skiftande politiska uppfattningar bryts mot varandra i det politiska umgänget, och de olika politiska partierna har olika ideologisk bakgrund. Men vi har också en omfattande gemensam värdegrund, som gäller vår syn på mänskliga rättigheter, på rättsstaten och på grundläggande demokratiska principer. Hit hör även att vi respekterar de beslut som våra folkvalda fattat i normal demokratisk ordning, även om det går oss emot. Den som vill ändra på någonting i vårt samhälle måste övertyga tillräckligt många för att få en majoritet för sin uppfattning.

I vissa kretsar bland nyliberalerna på högerkanten har man utvecklat en nedlåtande attityd mot offentligt ägda public-service-media, som går ut på att man stoltserar med att inte betala tevelicensen. Det beror alltså inte på en allmänt småsnål gnidighet eller själviskt fusk.

Det är inte ens ett enkelt slarv eller fusk med skatter och avgifter utan en protest mot i samförstånd beslutade och skapade institutioner inom den offentliga sektorn. Den formen av protest respekterar ju inte beslut som fattats på demokratiskt väg! Det kan knappast vara en slump att det just är bland de nya statsråd som räknas till nyliberalerna som man finner avgiftskolkarna.

Det finns sålunda mycket goda skäl att rättsligt pröva den här typen av protest. Radiotjänsts beslut att polisanmäla saken är logiskt och har sannolikt stöd i vad som brukar kallas den allmänna rättsuppfattningen.

Leif Hjärne

Radiotjänsts beslut att polisanmäla de tre licensskolkande ministrarna är logiskt, hävdar Leif Hjärne, Västerås i en replik till VLT:s ledare den 21 oktober.

VLT svarar: Ledarkommentaren vände sig främst mot att Radiotjänst polisanmälde Maria Borelius. Hon hade inte av ideologiska skäl avstått från att betala tv-licensen i flera år. Borelius återflyttade till Sverige i under senare delen av augusti, och hade ännu inte anmält tv-innehav. Det handlade således om någon månads försening, och borde inte vara en fråga för polisen.?

Men genom att agera på detta sätt underblåste Radiotjänst bilden av de tre licensfuskande ministrarna, där man inte gjorde någon skillnad på flera års skolk och några veckors slarv. Detta handlande passade främst den socialdemokratiska oppositionen som hand i handske.

Polisanmälan byggde på att ministrarna erkände att de tidigare hade haft tv och var beredda att betala licensen i efterskott. Den ideologiska licensskolkaren bör inte vara beredd att betala även om innehavet upptäcks, och vanliga ?fuskare? behöver inte erkänna att de tidigare har haft tv. Därför ifrågasatte VLT den praktiska nyttan av polisanmäla de två övriga ministrarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons