Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bravo Elisabeth Bäck

Annons

Äntligen tänkte jag, efter att ha läst din krönika, på ledarsidan den 6 maj, angående religiösa förskolor, är det någon i lokaltidningen, som tar upp ett angeläget ämne och ger ett förslag till förändring. Med tanke på de övergrepp som sker på unga invandrarkvinnor från deras egna familjer, med hänvisning till religion och kultur, är det på tiden att säga ifrån.

Vi har religionsfrihet i vårt land. Det innebär också frihet från religion! Och barn har rätt att vara fria från religiös indoktrinering i vår skola. Vad deras föräldrar vill göra på tiden utanför skolan är deras ensak.

Jag anser att alla skolor ska vara inriktade på att lära ut kunskap och kunnande, byggd på vetenskap och inte på tro.

All religion är byggd på en tro, som anses absolut av utövarna. Alltså är en skola uppbyggd på ett vetenskapligt synsätt per definition inte indoktrinerande. Där-emot är en skola byggd på en tro, eller vidskepelse om man så vill, indoktrinerande.

Krönikan hade rubriken "Låt oss slippa religiösa förskolor". Jag vill att det ska gälla alla skolor. Låt oss slippa trosbekännande skolor, vare sig statliga, kommunala eller privata.

Läser man sedan de upprörda inläggen (onsdag den 10 maj), så stärks jag i min uppfattning om religiös fanatism. Insändarnas slutsatser är fulla av fördomar, religiösa och sociala, samtidigt som man är oerhört upprörd över att man ifrågasätter just deras religions goda avsikter. I ett inlägg frågades om all religion är fanatisk, naturligtvis med en underton av förakt, och jag skulle faktiskt vilja svara ja på den frågan.

Jag tror på människans inne-boende godhet och därför skulle jag vilja ha en skola som besparar våra små barn från en alltför ensidig syn på religion, där den egna är den absolut rätta och alla andra är förhatliga och förkastliga. Denna syn smittar av sig på de människor som utövar den och stärker förakt, hat och respektlöshet mot våra medmänniskor.

Flytta trosbekännelsen, oavsett religion, dit den hör hemma - nämligen kyrksalen.

Leif Hansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons