Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband till hela Sverige

Alla delar av landet ska ha tillgång till minst 100 Mbit/s bredband till år 2020. Utan att auktionera ut 700 Mhz-bandet för mobilt bredband kommer dock detta inte att bli verklighet.

Annons

Kristdemokraterna vill att regeringen snarast möjligt öppnar tillgången till bredband på landsbygden genom att auktionera ut 700 Mhz-bandet för mobilt bredband.

I dagarna samlas många LRF-medlemmar samtala om landsbygdsfrågor i Västerås. Kristdemokraterna vill helt stämma in i deras vilja att göra valet 2014 till ett landsbygdsval.

Snabbt bredband är en av förutsättningarna för att enskilda människors, företags och det civila samhällets utvecklingsmöjligheter och självförtroende ska tas tillvara. Inte minst därför är det viktigt att inte landsbygden kommer på efterkälken.

Idag när majoriteten bor i städer och i stället ser skog och mark genom besök, har kunskapen om dessa miljöer minskat. Konflikter uppstår också kring användningen av markerna, då friluftslivet belastar markägare med nedskräpning.

Att kunna berätta om sin verksamhet och finnas tillgänglig för den som orienterar sig i ovan miljö hjälps när det görs via nätet. Till exempel kan då fiskekort laddas ner och betalas via app i stället för eventuell dörrknack i nedsläckta hus.

Snabbt bredband är inte bara gynnande, det är en förutsättning för de nödvändiga arbetstillfällena och affärsidéerna. Det är också en växande själv- klarhet när vi allt mer vänjer oss vid att lösa så mycket via vår mobil.

Praktiska appar berättar om vädret, visar bussens ankomst eller streamar TV. Vi socialiserar oss, spelar spel, betalar räkningar på mobilen. Den tillgängliga uppkopplingen blir lika självklar som lysknappen vi sträcker oss efter när vi kliver in i ett mörkt rum.

I regeringen har vi tidigare satt upp målet att till år 2020 ha säkrat 100 Mbit/s till 90 procent av Sveriges befolkning. Vi krist-demokrater menar att det här inte räcker och vill även ge de övriga 10 procenten samma möjlighet.

Utan det frekvensband som kallas 700-bandet blir det svårt att genomföra regeringens mål och än mer vår höjda ambition. Vissa intressen vill cementera 700-bandet till att sända den marksända tv:n.

Vi kristdemokrater vill i stället överlåta delar av det utrymme som tidigare upptagits av TV-sändningen till att kunna ge hela landet bredbandstäckning.

För ett land som håller samman och där människor får ihop sin tillvaro, får inte landsbygdens värden tappas. Utbyggnaden av bredband för mobil datatrafik banar väg för dessa tankar.

Det moderna flödet av datatrafik leder entreprenören i Sorsele till nya lösningar, småbarns- föräldrarna i ytter- skärgården till en möjlighet att lite enklare få ihop sitt liv och för storstadsbon med tankar om ett hus på landet, röjs ett hinder från att nå den drömmen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons