Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bris finns så länge vi behövs

Annons

I flera dagstidningar har Bo C Pettersson gått till angrepp mot Bris. Utifrån årets Bris-rapport menar han att vi skuldbelägger föräldrar och att barn därmed mår allt sämre. Vi är inte främmande för en debatt om Bris verksamhet - men ett anständigt krav är att man åtminstone tar reda på de fakta som finns, och till exempel läser rapporten. Utifrån Petterssons inlägg står det klart att han inte har bemödat sig om det.

Förra året statistikförde Bris 19 237 kontakter med barn. Vi tror att de flesta barn i Sverige mår bra, men vi uttrycker tydligt vår oro för ökad psykisk ohälsa och i det sammanhanget lyfter vi behovet av aktivt vuxenstöd. "Barn och familj" är ett av våra fokusområden i år, där vi ser att familjelivet är pressat, att det är tufft att vara både barn och förälder i dag.

På olika sätt försöker vi stötta och uppmuntra föräldrar - med budskapet att det är viktigare att vara närvarande än att alltid göra "rätt". Vi ser också att barndomen är mer komplex i dag, och att det behövs fler vuxna i olika roller runt barn. Men om Pettersson i det ser att Bris omyndigförklarar föräldrar är han definitivt fel ute. Ingenstans i vår rapport eller i andra sammanhang finns de uppgifter om föräldrars "skuld" eller om Bris och "statsapparaten" som Pettersson bygger sitt resonemang på.

Bris är en oberoende förening med ett mycket begränsat statligt stöd. Däremot har vi har många bidragsgivare bland privatpersoner, kommuner/landsting, organisationer och företag (men, Pettersson - ganska lite från "jippon"!). Vi har, tack och lov, betydligt fler anställda än de "drygt tio" som Pettersson anger - och runt i landet engagerar vi närmare 500 frivilligarbetare i stödverksamheten.

Vi lägger gärna ner Bris när vi inte behövs, men dagligen får vi bekräftelse på motsatsen. Vi ser gärna att Bo C Pettersson och andra mobiliserar ett starkt vuxenstöd för våra barn och ungdomar. Men att med lösryckta och ogrundade påståenden ifrågasätta andra - det inger inget förtroende för arbetet för barns bästa. Då ligger det nära till hands att tro att det är andra behov och syften som spökar.

Martin Höög

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons