Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på jämställdhet dödar miljoner

Annons

s hiv/aids program, visar att hiv fortsätter att sprida sig som en löpeld i bland annat Ryssland och Ukraina. I Östeuropa och Centralasien har antalet nysmittade stigit med närmare 30 procent bara under det senaste året.

De unga och starka, samhällsbärarna, är de som drabbas av viruset och sjukdomen får därmed allvarligare konsekvenser än någon annan farsot som drabbat mänskligheten. Antalet kvinnor som smittas av hiv/aids växer med förfärande hastighet. Vilka är då dessa kvinnor? Är det kvinnor med allvarligt risk- beteende eller är det kvinnor som har varit sexuellt aktiva med alltför många partners?

Inte alls. I de flesta fall är det vanliga, ofta unga, kvinnor som är mycket sårbara på grund av sitt kön. De är ofta gifta, de är ofta mycket trogna mot sina partner och är mödrar till barn. Dessa kvinnor är sårbara på grund av bristen på social jämlikhet och tillgång till utbildning och sjukvård men också på grund av att de inte har några egna inkomster och ofta inte har någon möjlighet att bestämma över sin egen sexualitet.

Kvinnors makt och inflytande måste öka. Jämställdhet är helt avgörande i kampen mot det dödliga viruset. Men det finns stora hinder. Motståndarna till sexuell hälsa och där tillhörande rättigheter blir allt mer välorganiserade. Både i USA och i Europa har konservativa idéer vunnit allt mer mark. Kanske vet inte president Bush och påven, två män med mycket stor makt, att majoriteten av de kenyanska flickorna och kvinnorna som är hiv-positiva är gifta och inte har haft några andra partner än den man som de delar sitt liv med?

President Bush och påven förespråkar avhållsamhet och för-dömer kondomanvändande, samtidigt som miljontals människor smittas av hiv och dör i aids. President Bush villkorar bi-ståndspengar till förebyggande av hiv/aids genom att kräva att minst en tredjedel av pengarna ska gå till avhållsamhetsprojekt. Han kräver även att amerikanska biståndsmedel inte får gå till organisationer som arbetar med information eller rådgivning kring abort - oavsett om abort är lagligt eller ej i de länder där organisationerna verkar.

President Bush har med andra ord tvingat organisationer att ge upp sin yttrandefrihet. Detta påverkar organisationer som jobbar med hiv/aids då de ofta arbetar med hela området sexuell hälsa och där tillhörande rättig-heter. Färre kvinnor har på så sätt fått tillgång till preventivmedelsrådgivning och mödravård.

Påven menar att kondomer ska förbjudas och att avhållsamhet är den enda rätta vägen. Påven och Vatikanen har en stark ställning och det budskap de sprider får verkningar över hela världen. Därför är det oerhört tragiskt att de vägrar se att kondomen spelar en livsavgörande roll i en värld med hiv/aids. Världen behöver mindre moralism och mer av osentimentala, förebyggande åtgärder.

När aids först blev känt tog man för givet att hotet snart skulle vara avvärjt. Men så blev det inte. Fortsätter miljontals människor att smittas om tio år är det inte för att vi inget kunde göra. Det är för att vi inte brydde oss tillräckligt.

Så länge världens ledare inte arbetar för att stärka jämställdheten och slutar med moraliserandet står det enda hoppet till enskilda individer och till en framväxande världsopinion.

Isabelle Sannestedt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons