Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande kunskaper hos kristdemokratiska politiker

Annons

Jag tycker att det är upprörande att kristdemokraterna Solveig Nygren och Malin Gabrielsson (VLT den 20 mars) som sitter på ansvarsfulla poster i Västerås kommun har så lite kunskap om vad Västerås faktiskt har att erbjuda.

Kristdemokraterna proklamerar för en "supernanny"-verksamhet där familjer och föräldrar kan få stöd och vägledning i föräldraskapet. Detta anser jag vara ytterst anmärkningsvärt när det faktiskt redan finns i Västerås kommun bland annat vid Familjebehandlingen som tillhandahålls av Proaros.

Vidare beklagar sig Nygren och Gabrielsson över att det rådande synsättet är att professionella vet mer om individens situation, kapacitet och kunnande än individen själv. Jag vet inte riktigt varifrån de fått sina kunskaper men inte är de hämtade från verkligheten. Rådande empowerment-arbete och systemteoretiska arbetssätt är bevis på just detta, anser jag.

Märkligt att inte Nygren och Gabrielsson vet utifrån vilka metoder och teorier det faktiska sociala arbetet utgår, innan de yttrar sig. Det är oroväckande att Nygren och Gabrielsson har sådan misstro till professionella yrkesutövare inom den sociala sektorn och att de anser det legitimt att förringa deras mycket komplexa arbete

Det systemteoretiska arbetssättet och en humanistisk människosyn genomsyrar merparten av Proaros sociala och behandlande verksamheter vilket utgår just från individen och dess resurser. För vem vet mer om sin rådande situation än individen i fråga?

Individens egen kunskap och styrka är bland annat det som gör det sociala arbetet så komplext och spännande och utvecklande. Tron på individens möjligheter till förändring är väl ändock det den sociala och behandlande sektorn utgår ifrån. Därför är det ytterst beklämmande att se två kristdemokratiska politiker framställa föräldrar i behov av råd och stöd som abdikerade föräldrar, offer för omständigheterna.

I dagens Västerås kan föräldrar och familjer vända sig till Familjebehandlingen för att få en familjebehandlare som sedermera kommer till hemmet och stöttar familjer och föräldrar i deras individuella behov. För att ta kontakt med verksamheten kan man antingen gå via socialtjänsten och på så vis få ett bistånd för familjebehandlingens tjänster. Det går även att som förälder själv söka Familjebehandlingens tjänster, utan att bli registrerad i några register eller "rullor" (som Nygren och Gabrielsson uttryckte sig). Föräldern är då uppdragsgivare och kan både förändra målen och när som helst avsluta insatsen. Dessutom är insatserna kostnadsfria för den enskilda kommuninvånaren som har behov av råd och stöd i alla dess former.

Kristdemokraternas förslag om supernanny är gammal skåpmat, socialdemokraterna har redan förverkligat dessa idéer för flera år sedan. Att erbjuda en hjälpande hand när någon har det besvärligt är en solidarisk grundtes som jag står för, men detta innebär inte att individens inneboende styrka skall förringas!

Västerås är en fantastisk stad och den kan bli ännu bättre, alla ska med så enkelt är det!

Miriam Dunder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons