Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brita Söderwall: Vatten är en mänsklig rättighet

Annons

Risk för regn. Så säger SMHI ibland i sina väderleksrapporter. Och vi säger: Usch, det regnar! Så hjälps vi åt att befästa bilden av regn som något besvärligt, när det istället är en förutsättning för liv. I Botswana i södra Afrika har insikten om regnets betydelse uttryckts på ett ovanligt sätt. Namnet på

landets valuta betyder regn.

En svensk använder omkring 40 liter vatten om dagen för att spola toaletten. För den som måste gå timmar varje dag för att alls få tag på vatten är detta obegripligt.

I Sverige vattnar vi gräsmattor med dricksvatten. Vi tvättar bilar med dricksvatten. Ett sådant beteende skulle antagligen en majoritet av världens befolkning anse vara oerhört märkligt. Vilket slöseri med det dyra dricksvattnet!

FN har slagit fast att vatten är en mänsklig rättighet. Ändå saknar mer än en miljard människor något så självklart som ett glas rent vatten. Rent dricksvatten och vatten att tvätta sig med gör att spädbarnsdödligheten minskar, att dödliga tarmsjukdomar minskar och att spridning av smittsamma sjukdomar stoppas. När barnen inte måste hjälpa till med att hämta vatten finns det mer tid för dem att gå i skola.

Kvinnor är de som traditionellt står för allt hushållsarbete. Att hämta vatten är ett tungt arbete, som ofta tar stor del av kvinnors arbetstid. Genom att säkra tillgången till vatten och göra det lättillgängligt slipper kvinnorna slita ut sina kroppar och kan lägga mera tid på barn och familjens försörjning.

Risken för följdsjukdomar av hiv och aids minskar. Hiv-positiva och aidssjuka är också de som har sämst immunförsvar och lättast drabbas av infektioner. Därför behövs rent vatten. I områden, där man ännu inte lyckats få en säker tillgång till vatten, är oftast utbildning och tillgång till läkarvård som sämst.

I områden med krig och katastrofer uppstår en brist på tillgång till rent vatten. Det ökar risken för epidemier men också för ytterligare konflikter, eftersom vatten behövs för att överleva. Säker tillgång till vatten bidrar också till fred. I områden, där människor har en säker tillgång till rent vatten,

skapas utveckling och välstånd. Det är först när människor har fått sina grundläggande behov tillfredsställda, som de kan engagera sig, så att naturresurserna används på ett hållbart sätt.

Vattenmängden på vår jord är konstant och går runt i ett evigt kretslopp. Därför är det viktigt att vi är rädda om vattnet.

Med enkel teknik kan vi ge människor chansen att själva öka tillgången till vatten och säkerställa att det vatten som används är och förblir rent.

Från och med hösten 2007 har Svenska kyrkan samlat all insamlings-, bistånds- och missionverksamhet under Svenska kyrkan (tidigare SKM och Lutherhjälpen). Tillsammans med kyrkor och andra organisationer arbetar vi med utvecklingsarbeten, katastrofhjälp och påverkansarbete. Genom kyrkliga nätverk finns vi i drygt 150 länder, där vi arbetar med projekt inriktade på bland annat utveckling, vattenfrågor, mänskliga rättigheter, arbete bland hiv-positiva, katastrofhjälp, teologisk utbildning och arbete bland barn. Det ger oss en unik kraft att arbeta för en rättvisare värld utan hunger, fattigdom och förtryck.

Brita Söderwall

Internationellt ombud i Badelunda församling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons