Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt-Inger Lindell (FP): Är Miljöpartiet bakåtsträvare?

Annons

Miljöpartiet vill varken ha flygplats eller hamn med kommersiell båttrafik i Mälaren. De vill backa oss 100 år tillbaka i tiden!

Som folkpartist med ett stort intresse för näringslivsutveckling blir jag bestört, milt uttryckt, över Magnus Edströms (MP) yttrande på kommunfullmäktige den 25 november. Edström är tillträdande styrelseordförande för Mälarhamnar AB. Han tycker inte att det behövs en utbyggd sluss och förbättrad farled in till Västerås och Köping. Han ser gärna att den kommersiella båttrafiken minskar. Det var med stigande olust som jag hörde Edström uttrycka sitt motstånd inför utbyggnaden av Södertälje sluss.

Folkpartiet gläds åt att vi har hamn, flygplats, järnväg och E18 i Västerås som ger oss goda förutsättningar för näringsliv och arbetsliv. Det ger jobb och välstånd till oss alla som bor i och runt Västerås.

Utbyggnaden är en fråga som många människor slagits för under en lång tid, minst tio år. I januari i år fick vi äntligen det förlösande beskedet att pengarna finns avsatta och vi som suttit i styrelsen de senaste fyra åren gladdes med Mälarhamnar. Framtiden ljusnade.

Det är livsviktigt för Mälarhamnar att utbyggnaden av Slussen i Södertälje blir av som planerat. Slussportarna är uttjänta och klarar bara något år till innan vi riskerar stopp i slussfunktionen. De måste bytas nu!

Den nuvarande slussen är också så smal att man inte kan ta in den storlek på båtar som numera byggs för den typen av sjötrafik som i dag trafikerar Mälarhamnar. Det innebär att nyare fraktbåtar inte kan komma in till Mälaren. De äldre fraktbåtar som fortfarande kan passera, faller snart för åldersstrecket.

Det kommer att innebära att det gods som i dag kommer in via båt fortsättningsvis kommer via tåg eller lastbil. Ett mycket sämre alternativ för både miljön och ekonomin. Prognoserna säger att godstransporterna kommer att flerdubblas under de närmaste decennierna och då krävs fungerande infrastruktur.

Det innebär för Västerås utveckling att det är viktigt att ha både hamn, flyg och järnväg.

Att bygga ny infrastruktur är kostsamt och tar oerhört lång tid. Det är bäst att sköta om det man redan har. Vi har inte råd att göra några misstag med den här typen av anläggning. Det krävs stora investeringar för att bygga upp en ny hamninfrastruktur.

Vi måste förnuftigt ta hand om det vi har uppnått när det gäller utbyggnaden av Slussen. Om tillträdande styrelseordföranden inte sätter Mälarhamnars intresse framför sina egna politiska intressen kommer det att hämma Mälarhamnars utveckling.

Folkpartiet vill ha utveckling av Västerås och vill verka för en breddning av näringslivet och tillväxt i de företag som verkar i Västerås. Folkpartiet vill ha ett livaktigt näringsliv med goda villkor för sin överlevnad. Utan fungerande infrastruktur så är det inte möjligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons