Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britta Schölin: Familjehem är en bristvara

Annons

Medier har under hösten beskrivit hur många barn farit illa när de varit familjehemsplacerade. De flesta familjehem känner inte igen sig i den, som de tycker, alltför negativa beskrivningen.

Naturligtvis skall man också tala om när något inte går bra, men inte bara. Om man fokuserar alltför mycket på familjehemmens misslyckanden är risken att aktiva familjehem ger upp och att inga nya vågar ta uppdraget.

Det blir en grannlaga uppgift för medierna att hitta balansen i rapporteringen. Intentionen att lyfta fram det som behöver förändras kan försvåra för de sociala myndigheterna att hitta familjehem när det behövs.

För att få nya familjer att våga ställa upp är det viktigt att lyfta fram allt det goda arbete som familjehemmen gör.

Familjehemmen behöver stöd och handledning och bristen på det är ofta det som stjälper en placering. Socialtjänsten tvingas ofta att av ekonomiska skäl dra ner på stöd och resurser till dem som är placerade i familjehem. Man måste i stället öka stödet och resurserna för att familjehemmen skall orka göra ett tillräckligt bra arbete.

Inom Riksförbundet för förstärkt familjehemsvård arbetar man för att familjehemmen skall få ett tätt och kontinuerligt stöd och att stärka samarbetet mellan alla inblandade vid en

familjehemsplacering.

Metoderna för att ge familjehemmen stöd och handledning finns - det är bara för socialtjänsten att bestämma sig för att ge tillräckligt med resurser.

Britta Schölin

Verksam inom Riksförbundet för förstärkt familjehemsvård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons