Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bror Irgens: Svårförståelig (S)-vurm för Gäddeholm

Västerås stad har tidigare legat i framkant gällande stadsplanering och liknande, som i fråga om trafikplanering med separering av olika trafikslag, uppvärmda gator och torg. Men på senare tid tycks de
socialdemokratiska politikerna ha missat tåget.

Annons

 Runt om i världen och även i Stockholm har man insett att städerna bör växa

genom förtätning samt på höjden och inte genom utspridning. Färska exempel på detta är planerna för Norra Stationsområdet och Liljeholmen. Satellitstädernas tid är förbi.

Fördelarna med detta synsätt är att man genom minskad pendling bidrar till klimatförbättringen samtidigt som detta innebär tidsvinster för medborgarna. Man utnyttjar befintlig infrastruktur och slipper därigenom nyinvestera i

vägar, skolor och allehande serviceslag.

Mot bakgrund av detta är det svårt att förstå Socialdemokraternas vurm för Gäddeholmsprojektet. Att i en stad av Västerås ringa storlek förlägga ett nytt bostadsområde 15 kilometer från stadskärnan mitt ute på landet förefaller svårmotiverat.

Mycket riktigt saknar nybyggarna där en ordentlig vägförbindelse och lär snart upptäcka brist på annan samhällsservice. Man kan vidare anta att de som väljer att bosätta sig såpass långt utanför city föredrar att bo mer lantligt och enskilt och inte i ett tättbebyggt område.

Majoritetens uttalande om svårsålda tomter låter i ljuset av detta högst trovärdigt.

Överhuvudtaget var beslutet att förvärva Gäddeholm svårförståeligt, likaså den brådska med vilket det genomfördes. ”Här ligger en gravad hund” för att citera Reefat el Sayed. Kan triumfen från (S) bero på att man lyckats förvärva och fördärva några rester från feodalsamhället?

Bror Irgens

Ängsösund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons