Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsofferjouren: Bra stöd till brottsoffer i Västerås

Annons

Prioritera stöd till brottsoffer är rubriken på en debattartikel på den Internationella brottsofferdagen. Representanter för Kristdemokraterna lyfter fram brottsoffrens utsatthet och man kräver ett bättre stöd från samhällets sida. Man pekar specifikt på bristen på information (från polisen) under utredningsskedet och den krångliga skadeståndsprocessen.

Avslutningsvis beskrivs hur volontärer från lokala brottsofferjourer finns i alla våra tingsrätter för att ge information och stöd till vittnen och målsäganden.

Vi som arbetar inom den lokala brottsofferjouren i Västerås instämmer i allt väsentligt i artikelförfattarnas synpunkter och krav. Vi vill dock göra ett viktigt tillägg. Förutom vittnesstödsverksamheten, som nämns i KD-artikeln, har även de lokala brottsofferjourerna en väl utvecklad stödperson-verksamhet.

När en polisanmälan görs frågar polisen brottsoffret om man vill ha kontakt med ”en ideell organisation som ger stöd och information till brottsoffer”. Om då vederbörande säger ja, informeras den lokala brottoffer-jouren, som i sin tur tar kontakt med brottsoffret.

Behovet av hjälp och stöd varierar naturligtvis mycket från fall till fall. Vissa brotts-typer innebär en djup traumatisk upplevelse, där många samtal kan behövas, medan andra mera handlar om ren faktainformation.

Förutom rena stödsamtal, informerar stödpersonen bland annat om:

w hur man får information om vad som, händer i polisens utredning,

w möjlighet till överprövning av åklagarens beslut,

w möjlighet att få tillgång till målsägande-biträde,

w möjlighet att få stödsamtal på ett annat språk (18 olika språk),

w försäkringsfrågor,

w rättsprocessen,

w skadeståndsbelopp via Brottsoffermyndigheten, och

w skadeståndsprocessen.

Den lokala brottsofferjouren hjälper också till med ansökan till Brottsoffermyndigheten i de fall detta blir aktuellt för att få ut beviljat skadestånd.

Brottsofferjouren i Västerås är en av Sveriges ledande jourer. Den grundades 1989 och består i dag av två anställda och ett 40-tal volontärer. Under de 23 år som jouren har existerat har vi haft kontakt med och på olika sätt hjälpt cirka 25 000 personer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons