Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brutna vallöften (s)

Annons

Inför valet 2002 lovade socialdemokraterna 10 000 nya äldreboenden fram 2006. Facit blev att antalet äldreboende i landet minskade med 13 500. Åter lovar socialdemokraterna genom äldreminister Ylva Johansson fler äldreboenden under kommande år. Med tanke på hur det blev under denna fyraårsperiod finns all anledning att vara kritisk till denna typ av löften från socialdemokraterna.

Även i Västerås minskar antalet äldreboenden. Under perioden 2002 till 2005 har antalet äldreboenden minskat från 2000 till 1 710, en minskning med hela 15 procent. Förklaringen är att äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt. Det är bra för många men inte för alla att bo kvar hemma och få sin äldreomsorg genom hemtjänsten.

Annika Gottberg aktiv i styrelsen för Västerås demensförening uttryckte detta i VLT den 27 maj på följande sätt: "Man ska bo kvar hemma så länge det går bra, inte så länge som möjligt." Jag kan för min del bara instämma.

Även en i dagarna presenterad rapport från Sveriges pensionärsförbund (SPF) kräver fler äldreboenden. I rapporten framhålls att många äldre tvingas till ensamhet och isolering på grund av att de nekas plats på äldreboende. Jag kan bara instämma och lova att folkpartiet kommer att arbeta för att kraven för att få plats på äldreboende skall sänkas. För att klara detta krävs fler inte färre äldreboenden i framtiden.

Bengt-Åke Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons